Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.05.2010.
15:55
A

Dan Evrope u Beogradu

Sportskim turnirom i Evrofestom počela proslava Dana Evrope. Centralna manifestacija na Kalemegdanu, gde je otvoren "Evropark" sa prezentacijama svih 27 država-članica EU.

Šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer otvorio je danas na Kalemegdanu, povodom 9. maja - Dana Evrope, "Evropark", u okviru kojeg su na 27 štandova predstavljene zemlje članice Unije, rekavši da se nada dobroj i uspešnoj evropskoj budućnosti za Srbiju.


Dan Evrope Evropska unija obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1950. godine kada je tadašnji ministar inostranih poslova Francuske Rober Šuman predložio Deklaraciju o formiranju nadnacionalne zajednice država na starom kontinentu, preteče današnje EU.

Otvaranju su prisustvovali i direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević i član Gradskog veća Beograda Željko Ožegović.

Dežer je rekao da je zadovoljan što se 60. godišnjica EU, koja sada ima 27 članica, obeležava sa građanima Beograda i Srbije.

"Rastemo brzo, bez obzira na krizu, i ako smo zajedno i solidarni možemo prebroditi sve", rekao je Dežer, podsetivši da je taj moto jedan od simbola današnjeg obeležavanja Dana Evrope.

Šef misije EU ocenio je da je neophodno upoznati građane Srbije sa ulaskom u EU i dodao da se nada da će građani, kada se bude postavilo pitanje ulaska Srbije, biti za to.

Delevićeva je ocenila da ima izazova u EU, ali i u Srbiji, ali da ni Srbija, niti Unija ne treba da zaborave zašto je evropska porodica krenula putem proširenja.

"Mi smo krenuli zbog reformi koje se dešavaju u procesu EU integracija, a koje garantuju građanima poboljšanje životnog standarda, vladavinu prava i života kakav žele da vide", rekla je Delevićeva.

 
Ivica Dačić i Vensan Dežer

Milica Delević je navela da je EU zaokružila zonu mira, stabilnosti i prosperiteta koju ima i dodala da bez obzira na izazove veruje da će se putovanje Srbije, zbog obostranog strateškog interesa, završiti ulaskom država zapadnog Balkana u EU.

Ožegović je rekao da Srbija ima dosta težak posao na tom putu, ali da će biti brzo deo porodice EU, ako bude posvećena i ako bude imala vere i podršku Unije.

Dežer i Ožegović su ranije danas otvorili košarkaški i odbojkaški turnir na Kalemegdanu. U okviru sportskih manifestacija planirani su košarkaški i odbojkaški turniri na kojima će učestvovati škole iz Srbije, koje će predstavljati po jednu članicu EU.

U okviru održavanja centralne manifestacije proslave Dana Evrope na Kalemegdanu, na štandovima država članica EU razgovarano je sa građanima o viznoj liberalizaciji, životnoj sredini i drugim temama.

Fašistička kapitulacija omogućila ideju o ujedinjenoj Evropi

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je na Kalemegdanu rekao da je na temeljima antifašističke pobede 9. maja nastala ideja o ujedinjenoj Evropi.

"Sve manifestacije koje se danas održavaju zajedno sa ovom vezanom za promovisanje ideja ujedinjene Evrope, čine simbolični pokazatelj da je Srbija zaista opredeljena da ide evropskim putem", rekao je Dačić i dodao da to nije ideja nametnuta Srbiji.

Ministar Dačić je dodao da je najveći nacionalni i državni interes da Srbija bude deo evropskih ujedinjenih naroda i da samim tim neguje istinske vrednosti.

Manifestaciji obeležavanja Dana Evrope na Kalemegdanu prisustvovao je i ministar odbrane Dragan Šutanovac koji je istakao da "Srbija ima veoma važan spoljnopolitički prioritet, a to je pridruživanje EU, te da zbog toga treba zajedno sa evropskim zemljama, građanima i društvima da slavi Dan Evrope".

Šutanovac je napomenuo i da je doprinos Srbije u Evropi ogroman.

Orkestri MUP-a Srbije i Ministarstva odbrane "Stevan Binički" na Kalemegdanu održali su koncerte.

Šef delegacije EU ambasador Vensan Dežer i član Gradskog veća Željko Ožegović potpisali su Pismo o namerama koje predviđa da se u Domu omladine u Beogradu, po završetku njegove rekonstrukcije do kraja godine, otvori Informativni centar Evropske unije.

 

Ambasador Dežer je u Domu omladine u Beogradu naveo da je Srbija 2009. napredovala na putu ka EU, ali da je ostalo još nekoliko stvari koje moraju da budu odrađene.

Prema Dežeru, jedan od zadataka je objasniti građanima Srbije o čemu se radi i šta sve podrazumeva put u Evropu.

Dežer je ukazao da će "nakon odrađivanja svih domaćih zadatka" građanima biti postavljeno pitanje, odnosno da će biti održan referendum da li žele u EU.

"Da bi građani, na tom referendumu, pozitivno odgovorili potrebno je da budu informisani o suštini evropskih vrednosti", rekao je Dežer i dodao da je zato bitno otvaranje Informativnog centra.

Ožegović je naveo će centar imati ulogu da građane informiše šta je EU, kako funkcionišu institucije najveće i najuspešnije regionalne integracije u istoriji čovečanstva i kako se sa njima može sarađivati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online