Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 29.08.2015.
14:26
Tanjug A

Šabić traži da se uvede uređaj protiv krađe beba

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, najavio je u subotu da će, u granicama ovlašćenja, sugerisati nadležnima da stvore uslove za primenu novog patenta u našim porodilištima kako bi se se sprečila krađa, ili zamena beba.

Fonet
Šabić veruje da bi majke pristale da se ovaj uređaj upotrebljava u porodilištima

Šabić je primio Komlena Lalovića, pronalazača uređaja za biometrijsku identifikaciju materinstva i s njim razgovarao o mogućnostima korišćenja njegovog patenta - dualnog biometrijskog skenera u svrhu sprečavanja eventualnih zloupotreba.

- Sugerisaću nadležnom ministarstvu da odgovarajućim pravilnikom uredi mogućnost korišćenja dualnog biometrijskog skenera u našim porodilištima - obećao je Šabić tom prilikom.

On je naglasio da se podrazumeva da bi se, budući da je reč o obradi biometrijskih, naročito osetljivih podataka, ona vršila isključivo uz izričiti pismeni pristanak majke, ali da misli da bi u najvećem broju slučajeva postojala spremnost za to. Šabić je rekao da je neposredan povod za obraćanje njemu bio je višegodišnji angažman Poverenika u pružanju pomoći roditeljima nestalih beba.

- Još pre više godina upozoravao sam na indikativnu činjenicu da se roditelji nestalih beba suočavaju s mnoštvom problema u pristupu relevantnim informacijama i da do mnogih informacija dolaze tek posle žalbi Povereniku i njegovog angažmana - naveo je Šabić.

On je podsetio da je još krajem 2008. godine upozorio nadležne, uključujući i Narodnu skupštinu da će neodgovoran odnos prema problemu dovesti do njegove eskalacije i da će problem poprimiti međunarodne razmere, što se, prema njegovim rečima, i potvrdilo presudom međunarodnog Suda za ljudska prava u Strazburu, početkom 2013.

- Pratim aktivnosti na pripremi takozvanog Zakona o nestalim bebama i u okviru toga neslaganja i nesporazume između nadležnih i roditelja. I sada, kao i uvek ranije stojim na stanovištu da nadležni prilikom izbora zakonskih rešenja treba u najvećoj mogućoj meri da vode računa o stavovima roditelja - naglasio je Šabić.

- Patent Lalovića naravno ne može rešiti probleme iz prošlosti, ali bi po svemu sudeći mogao da ih otkloni u budućnosti. S tim u vezi dobro je što je on tražio i dobio, od nekoliko naših najvažnijih porodilišta potvrdu vrednosti svog patenta, odnosno njihovu zainteresovanost da počnu sa njegovim korišćenjem - rekao je Šabić.

On je kazao da posebno dobrim smatra spremnost pronalazača, koju je u razgovoru izričito potvrdio, da se potpuno odrekne bilo kakvih imovinskih prava u vezi sa eksploatacijom njegovog patenta u porodilištima u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Subota 29.08.2015. 14:50
Kad si vec kod beba, pobrini se da delovi abortiranih beba ne stignu na trzisnu prodaju...ovi nepismeni admini ce i ovo izbrisati iako je istina. #PPSellsBabyParts
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online