Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.05.2010.
08:49
Blic.rs A

Policajci sami sebi šiju uniforme

"Primorani smo da uniformu sami kupujemo ili da je šijemo, jakne i pantalone nismo dobili sedam godina, uniforme su nam pocepane, pa se na ulici sreću šaroliko obučene patrole“, kaže Glišo Vidović, predsednik sindikata policije.

"Cipele koje smo dobili ovog aprila su zimske, a predstoji nam leto, neudobne su i većina policajaca je od njih dobila žuljeve. Nemamo službene cipele, na posao nosimo civilne, što nije u skladu s propisima, ali starešine to tolerišu. O čizmama da i ne govorim, nismo ih dobili osam godina“, kaže Glišo Vidović, predsednik Sindikata srpske policije.

Vidović kaže da je slična situacija i s odećom, da su policajci primorani da uniformu sami kupuju ili da je privatno šiju kod šnajdera. U Policijskom sindikatu Srbije navode da su nadležnima u MUP-u više puta skretali pažnju na ove probleme.

“Osim što je uniforma koju nosi većina policajaca po tipu zastarela i nije prilagođena funkciji, ona je po rečima naših članova često izrađena od nezdravih i neadekvatnih materijala, što utiče na psihofizičku sposobnost i zdravlje policajaca. Više puta smo se obraćali čelnim ljudima u MUP-u zbog ovih problema. Nažalost, bez ikakvog rezultata“, kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

Osim što policajci nemaju šta da obuku i obuju Ministarstvo grubo krši i Pravilnik o uniformi i oznakama. Primera radi, Pravilnikom je utvrđen rok trajanja svakog dela opreme, tako za čizme iznosi četiri godine, a kako Vidović navodi, policajci ih nisu dobili osam.

Ipak, u MUP tu ne vide ništa sporno.

“Uniforme i čizme koje nose policajci nabavljene su u skladu sa važećim standardima za odeću i obuću, kao i u skladu sa stvarnim potrebama. Kada je u pitanju pohabanost, treba reći da to pre svega zavisi od načina korišćenja i uslova u kojima se uniforma koristi. Pravilnik o uniformi i oznakama propisuje na jasan način izgled i delove odeće i obuće, kao i njihov vek trajanja. Kada im taj rok istekne, uniforma i čizme se obnavljaju, odnosno dodeljuju nove“, rečeno je u Ministarstvu.

Iako datum nisu precizirali, u MUP-u kažu da će novi tenderi biti raspisani uskoro.

"Blic nedelje“ piše da bi tenderi bili davno raspisani da u samom MUP-u ne postoji nekoliko jakih struja koje lobiraju za različite proizvođače. Takva praksa nije novost, a slični problemi su postojali i ranije, što je i dovelo do hapšenja pre dve godine. Tada je MUP izdao saopštenje da su koristeći falsifikovane nalaze i podmićujući referente Ministarstva, čelnici "Uno Martina“ i njegovih ćerki firmi isporučivali robu lošeg kvaliteta koja ne ispunjava uslove propisane tenderom.

U policijskim sindikatima kažu da o tenderima koje MUP raspisuje ne znaju ništa, ali nedvosmisleno tvrde da su prinuđeni da krše propise i sami nabavljaju obuću i odeću, jer ona koju dobijaju ni izbliza nije odgovarajuća za obavljanje svakodnevnog posla, a rok trajanja joj je odavno prošao.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online