Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.05.2010.
05:50 >> 16:07h
Tanjug A

Srbija slavi Dan pobede nad fašizmom

Zamenik premijera Srbije i ministar policije Ivica Dačić položio je danas vence na Groblje oslobodiocima Beograda 1944. i tom prilikom poručio da se ne sme dozvoliti da se fašizam ikada ponovi i da se zaborave oni koji su ga jednom već pobedili.

Vence na Groblje oslobodiocima Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu položili su i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, ministar prosvete Žarko Obradović, predstavnici Vojske Srbije i ruskih oružanih snaga, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Pomen stradalima služili su predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Ruske crkve.

Potpredsednik Dačić je, u ime Vlade Srbije, čestitao građanima Srbije Dan pobede nad fašizmom i istakao da oni mogu da se ponose antifašističkim tradicijom Srbije. On je rekao da je Srbija jedna od retkih zemalja u regionu koja ima najsvetliju antifašističku borbu i koja je dala velike žrtve u toj borbi.

Dačić je ocenio da je greška što se u Srbiji ponekad izabegava tema antifašizma kako se ne bi otvarali politički sukobi, navodeći da zemlja treba više da koristi takvu prošlost.

"Baš zato mi je drago da se Vlada Srbije posle dugog niza godina, i zvanično uključila u proslavu pobede nad fašizmom, što znači očuvanje uspomene na antifašizam koji je aktuelan i u sadašnjom periodu," rekao je Dačić.

Umesto predsednika Srbije Borisa Tadića, koji se nalazi na proslavi Dana pobede u Moskvi, venac je na grob Neznanog junaka na Avali položio izaslanik predsednika, ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"Junacima antifašističke borbe, sa iskrenom zahvalnošću i divljenjem njihovoj herojskoj žrtvi i podvigu. Večna slava svim znanim i neznanim junacima", napisao je Šutanovac u spomen knjizi na grobu neznanog junaka na Avali.

Vence je položila i delegacija ministarstva odbrane, predvođena zamenikom načelnika generelštaba VS Mladenom Ćirkovićem, a u ime diplomatskog kora venac je položio doajen, ambasador Maroka Kamal Fahir Benaizis.

 

Premijer Srbije Mirko Cvetković će prirediti svečani prijem za učesnike Drugog svetskog rata (1941-1945), predstavnike Skupštine Srbije i Vlade Srbije, diplomatske predstavnike i izaslanike odbrane i šefove međunarodnih misija u Srbiji.  

Na Dan pobede, diplomatski predstavnici Srbije će obići srpske vojne memorijale i mesta stradanja u državama u kojima su akreditovani, i polaganjem venaca odati počast borcima i civilima palim tokom Drugog svetskog rata.


Više od milion Jugoslovena pralo protiv fašizma

 

U nekadšnjoj Jugoslaviji je tokom Drugog svetskog rata od 1941. do 1945. život izgubilo 1.027.000 ljudi, od čega su tri četvrtine bili civili. Pripadnici Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) sadejstvovali su sa Crvenom armijom u probijanju Južnog fronta ka Austriji (tzv. Sremski fronti), za šta je njihov zapovednik maršal Josip Broz Tito (1892-1980) odlikovan sovjetskim Ordenom pobede, koji je dodeljen samo još četvorici stranih vojskovođa.

U Knez Mihailovoj ulici će biti održan svečani defile Reprezentativnog orkestra Garde a pre toga i svečani koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", kod Paviljona "Cvijeta Zuzorić", kao i na Trgu Republike.


Sledeći vrednosti afirmacije mira i antifašizma, kao i borbe protiv neonacizma, antisemitizma i istorijskog revizionizma, Srbija će ove godine preduzeti mnogobrojne aktivnosti na očuvanju dostojanstvenog sećanja na sve oslobodioce i nevino postradale u Drugom svetskom ratu, saopšteno je ranije iz Vlade Srbije.


"Obaveza da se istraje na individualizaciji žrtava i spreči proces njihove dehumanizacije usled zaborava ili relativizacije počinjenih zločina, kao i da se ukaže na privrženost Srbije tekovinama antifašizma, jedan je od prioriteta Vlade Srbije", navedeno je u saopštenju.

Ambasador Rusije Konuzin čestitao je građanima Srbije 65 godina pobede nad fašizmom, navodeći da je to zajednički praznik dve države koje su se zajednički borile protiv zajedničkog neprijatelja.


"Ostajemo verni principima koje smo branili u ime zajedničke Evrope, koja se sada gradi. Potrebno je izvući pouke iz rata da nikada ne bude linija podela u Evropi i da se rukovodimo jedinstvenim principima, idealima i vrednostima," poručio je Konuzin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online