Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.08.2015.
11:12
Tanjug A

Dačić: UN ostaju dosledne Rezoluciji 1244 o Kosovu

Primena Rezolucije 1244 i dalje će ostati osnova politike UN prema problemu Kosova, saglasili su se danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun.

Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova
Dačić izložio tri ključna argumenta za Srbiju

- Generalni sekretar je potvrdio da će se misija UNMIK-a na Kosovu, koju će sada predvoditi novi diplomata, čvrsto držati Rezolucije 1244 i da će to i dalje biti osnova politike UN prema problemu Kosova - rekao je Dačić Tanjugu posle razgovora sa Ban Ki Munom u Nojojorku.

- To je za nas veoma važno, jer smatramo da UN treba da se prdržavaju jedinog legalnog i važećeg međunarodnom dokumenta o Kosovu, rekao je Dačić ukazavši da je taj dokument statusno neutralan i da shodno tome mora da se spreče jednostrani potezi Prištine.

Dačić je potvrdio da je sa generalnim sekretarom UN razgovarao o zahtevu Kosova za članstvo u UNESKO, te da je Ban Ki Mun ponovio da su UN odbile da prenesu zahtev Kosova o članstvu u toj organizaciji i da oni ostaju dosledni Rezoluciji 1244.

Tri ključna argumenta

Šef srpske diplomatije je istakao da je generalnom sekretaru, kao i ostalim članicama Saveta bezbednosti ukazao na tri argumenta za koje Srbija smatra da su ključna po ovom pitanju.

Prvi se odnosi na činjeniu da Kosovo prema Rezoluciji 1244 ne može da bude članica specijalizovanih agencija, odnosno organizacija u okviru UN i da shodno tome taj zahtev nije u skladu sa rezolucijom UN, rekao je Dačić.

On je ukazao i na veliko kulturno i versko nasleđe koje Srbija ima na Kosovu i Metohiji i odnos koji prištinski organi imaju prema tom nasleđu, ne samo u poslednjih 10 do 15 godina, nego i odnos koji su prema imovini SPC i našim manastirima imali kroz istoriju.

- Ukazao sam mu na činjenicu da je više od 260 crkava i manastira uništeno u poslednjih 16 godina. Ukazao sam i na činjenicu da su četiri objekta pod zaštitom UNESKO i da predstavljaju svetsku kulturnu baštinu, te da ih je sam UNESKO proglasio kulturnim nasleđem svetskog karaktera u opasnosti od predstavnika prištinskih organa, koji sada žele da postanu članice UNESKO - rekao je Dačić.

Kao treći argument, Dačić navodi činjenicu da ''Priština svojim predlozima zakona planira da čitavu imovinu SPC proglasi imovinom takozvane kosovske države''.

- Zato smo jasno rekli da je to za nas apsolutno neprihvatljivo i da ćemo se svim političkim sredstvima boriti protiv takve politike koja predstavlja direktno kršenje Rezolucije 1244 UN - rekao je Dačić.

Kuća UN u Srbiji

Prema njegovim rečima, sa generalnim sekretarom UN je bilo reči i o veoma uspešnoj saradnji u okviru mirovnih misija.

Dačić je podsetio da je Srbija sedma u Evropi, a prva u regionu po broju vojnika i policajaca koji učestvuju u mirovnim misijama UN.    

Bilo je reči i otvaranju kuće UN u Srbiji u kojoj će, predstavnici svih specijalizovanih agencija UN koji borave u Beogradu, biti smešteni.

- To će biti prilika, kako smo se i dogovorili, da generalni sekretar Ban Ki Mun do kraja godine, u decembru ili u februaru ili martu poseti Beograd - rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online