Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 21.08.2015.
02:14
Đ. Janković - Vesti A

U ratovima izginulo 20 miliona Srba

U spomen-kompleksu u selu Tekeriš kod Loznice obeležena je 101. godišnjica slavne Cerske bitke, prve i jedne od najvećih pobeda srpske vojske u Velikom ratu. Na spomenik s natpisom "Vaša dela su besmrtna", uz najviše državne i vojne počasti vence su položile delegacije Vlade Srbije, gradova Loznice, Šapca, Krupnja i brojnih udruženja građana.

Fonet
Živote dali za otadžbinu: Spomenik junacima u Tekerišu

- Danas, 101 godinu posle prve i slavne pobede u Velikom ratu, s ponosom govorimo o našim precima, junacima koji su stvarali slobodu i koji su hrabro svoje živote ugrađivali u temelje savremene Srbije i zahvaljujući kojima živimo u slobodi. Zahvaljujući njima, div-junacima imamo čega da se sećamo i čime da se ponosimo - rekao je Dragan Popović, državni sekretar u Vladi Srbije i podsetio na zapis Egona Kiša, austrougarskog kaplara koji je 1914. godine rekao da su "sjajani momci ovi Srbi. Oni znaju da brane svoju zemlju".

Na ceremoniji je govorio i predsednik Skupštine grada Loznice Jovan Todorović, koji je podsetio na austrougarski ultimatum i istorijske činjenice o početku Prvog svetskog rata.

- Da nije bilo Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, da nije bilo Jasenovca, Jadovna, izračunali su demografi, danas bi u Srbiji bilo 27 miliona stanovnika srpske nacionalnosti, 27 miliona pravoslavaca, a ima nas nepunih sedam miliona. Srbija to ne sme da zaboravi, mora da pamti. Od nas se i danas traži ono što ne možemo da prihvatimo, da se odreknemo ćirilice, pravoslavlja, da budemo država koja će se graničiti sama sa sobom. To ne možžemo sve i da hoćemo. Neka nas puste da živimo na miru kao suverena zemlja jer niko više ne može da prihvata zahteve koji traže, a to je da se odreknemo sami sebe - rekao je Todorović.

O je ocenio da postoji "loša namera prema Srbiji" i zapitao je kada će Srbija zatražiti ratnu odštetu od NATO-a za uništeno 1999. godine.

Tokom cerske operacije na srpskoj strani bilo je angažovano 250.000 vojnika, 16.045 ih je izbačeno iz stroja, a 2.107 ih je poginulo. Austrougarska je izgubila svakog desetog vojnika, a oko 250.000 ih je krenulo na Srbiju. Spomenik u Tekerišu podignut je na mestu gde su se između 15. i 19. avgusta 1914. godine vodile borbe koje su odlučile ishod Cerske bitke, a otkriven je na Vidovdan 1928. godine.

Domaćini čuvaju sećanje na junake

Kod spomenika u Tekerišu posle državne ceremonije program je priredilo Društvo srpskih domaćina koje je prošle godine značajno učestvovalo u obnovi spomenika. Održan je čas istorije, a onda i prigodan kulturno-umetnički program.
- Nameravamo da istorijski čas postane tradicija na Tekerišu. Došli su ovde mladi iz svih krajeva Srbije da se poduče negovanju tradicija i večnom sećanju na junake koji su ovde branili slobodu Srbije - kazao je Milan Jovičić, predsednik UO Društva domaćina.

POVEZANE VESTI

Petak 21.08.2015. 07:29
Neka je pokoj duamai svi Srbski junaka i zahvalnost buduci generacija,
Petak 21.08.2015. 06:43
Срби нису почели ни један рат .Срби нису почели ни Први ни Други светски рат већ смо се бранили.У Први и у Други светски рат Немачка и Италија су са својом војском,тенковима и авионима напали Србију и ми смо се морали бранити.Србија 1999.год. није напала ни једну државу света а САД су дошле из Северне Америке и бомбардовале Србију .Нека је лака земља свим невиним Србима .
Petak 21.08.2015. 09:03
Не знам само докле те глупе слугерањске претпоставке - да Срби тада нису ратовали нас би данас било 20 милиона ? Па нису Срби бирали да иду у рат него је рат изабрао Србе...?? Уосталом - данас срби не ратују и свуда је "благостање" - па је срба опет, званично, мање 40.000 сваке године ?? Ајде више драмос*ери завуците се у мишје рупе и не скрнавите оно једино светло што имамо - славне Претке и славну историју... Њихова су дела бесмртна, а наша заударају на буђ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online