Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.05.2010.
17:42
Tanjug A

Ljajić: Pregovorima do rešenja za Kosmet

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da u ovom trenutku nema pregovora između Beograda i Prištine, ali da to ne znači da ih neće biti posle konsultativnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu. On smatra da bi prema Kosmetu trebalo voditi promišljeniju politiku, i maksimalo iskoristiti svih 500 miliona evra koji se svake godine ulažu u južnu pokrajinu.

"Kompromis oko budućeg statusa Kosova je neophodan, a do njega se može doći jedino pregovorima", rekao je Ljajić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, pravi trenutak za početak pregovora sa Prištinom je posle saopštavanja stava Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju kosovske nezavisnosti. 

On smatra da postojeće stanje, u kome bi Albanci trebalo da dobiju sve, a da drugi izgube bukvalno sve, nije održivo, a nije dobro ni za Kosovo, jer ne može da postane član nijednog međunarodnog foruma.

SDPS samostalno na izbore u Mitrovici

 

SDPS će, najavio je Ljajić, na predstojeće lokalne izbore u Kosovoskoj Mitrovici izaći samostalno i, smatra da će biti "pravo iznenađenje".

"Predstavićemo našu politiku prema Kosovu, ljude koji će tu politiku sprovoditi, ali i drugačiji pristup rešavanju nekih konkretnih problema sa kojima se suočavaju oni koji tamo žive“, rekao je on.

"SDPS smatra da politika Srbije kad je reč o problemu Kosova treba da se vodi na tri nivoa. Prvi je jačanje Srbije kao države u ekonomskom, političkom i međunarodnom smislu. Drugi je da se utvrdi konkretan plan o tome šta nam je činiti posle stava Međunarodnog suda pravde, a treći - stvaranje uslova za ostanak i povratak Srba i drugih nealbanaca na Kosovu“, istakao je Ljajić.

Ljajić kaže da prema Kosovu treba voditi dragačiju, promišljeniju politiku, posebno ako se ima u vidu da Srbija za tamošnje potrebe izdvaja 500 miliona evra godišnje.

"Nisam siguran da su te pare na najbolji i na najkonkretniji način trošene. Ne možemo dozvoliti ni da kosovske institucije grade više kuća za povratnike, nego što ih gradimo mi“, naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, neophodno je razmišljati i o privrednom oporavku Kosova što je, kaže, uslov za ostanak onih koji tamo žive, ali i za održivi povratak. Ministar je ukazao i na veoma velike socijalne razlike tamošnjeg stanovništva. Samo u Kosovskoj Mitrovici, prema njegovim rečima, 1.500 građana prima socijalnu pomoć.

Najveći deo stanovništva Mitrovice ima primanja između 6.000 i 11.000 dinara mesečno, ali istovremeno ima ljudi sa 180.000, ali i onih čija su mesečna primanja, tvrdi Ljajić, između 400.000 i 500.000 dinara.

Dobro je što idemo u Sarajevo

 

Lajijić ocenjuje da je dobro što je pronađen kompromis za učešće Srbije na predstojećoj međunarodnoj konferenciji u Sarajevu. "To nam omogućava da ostanemo za stolom gde se govori o nama, a opet nismo prihvatili učešće Kosova kao državnog entiteta na tom skupu“, naveo je Ljajić.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online