Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.05.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Beograd gasi srpske medije

Radnici Radio televizije Priština, njih 152, bili su zaprepašćeni kada su nedavno, umesto drugog dela plate za mesec mart - dobili svega nekoliko stotina dinara. To je razlika između isplaćenog prvog dela zarade i minimalne plate na nivou Republike Srbije.

Ova sića u koverte je spakovana nakon odluke poslovodstva RTS-a.

Decenija rizika: Zvonimir Miladinović
 


"Na ovakav korak direktor RTS-a Aleksandar Tijanić odlučio se, kako stoji u donetoj naredbi, zbog toga što radnici RTV Priština nisu evidentirali svoje prisustvo na radnom mestu u objektu u Takovskoj 10. Čak i da žive i rade u Beogradu, a ne na KiM, radnici RTV Priština ne bi mogli da evidentiraju svoje prisustvo u objektima RTS-a jer, osim par njih, nijedan nema evidencionu karticu", navodi se u saopštenju radnika TV Most koji su deo sistema RTV Priština, odnosno RTS-a.


U prostorijama televizija Most iz Zvečana i Puls iz Šilova, kao i radio stanicama Gračanica i Kosovska Mitrovica, na sat vremena je prekinut rad. Radnici ovih informativnih kuća poručili su da ako Vlada Srbije ništa ne preduzme, u ponedeljak stupaju u štrajk.

Gde je milion evra?


Krajem prošle godine ministar za KiM Goran Bogdanović najavio je da će to ministarstvo finansijski pomoći opstanak Televizije Most. Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić tada je izjavio da se sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem dogovorio da Vlada godišnje izdvaja milion evra za rad srpske mreže medija na Kosovu. Tim novcem je trebalo da se reši problem zapošljavanja oko 150 od 277 otpuštenih radnika RTV Priština.


Oni ocenjuju da je odluku RTS-a "doneta istom suptilnošću kao i odluka albanskih vlasti o gašenju fiksne i mobilne telefonije za Srbe". Podvlače i da ne žele milostinju, već naknadu za potrebnu srpsku instituciju na KiM.


Zvonimir Miladinović, direktor TV Most, podseća da su srpski mediji formirani od radnika bivše RTV Priština, a po nalogu Đinđićeve vlade.


- Deset godina radimo u najtežim uslovima, rizikujući i živote. Ali, ostvarujemo rezultate. Istraživanja inostranih agencija pokazuju da je TV Most na trećem mestu po gledanosti. A, eto u kakvu nas situaciju dovode. Da ne kažem da su se ljudi istrošili, da su u kreditima, da nikada nismo primali tzv. kosovski dodatak.
Ukoliko nismo potrebni državi, lepo da odemo, da nas više ne gnjave. Neka donesu odluku da nas ugase, ili neka nam pomognu da i dalje radimo. Ne želimo nikoga da ucenjujemo, ali očigledno u Vladi Srbije ne razumeju šta nam rade - kaže Miladinović.
 

Ranđel Nojkić, lider Srpskog pokreta obnove sa KiM, nada se da će se ova odluka RTS-a promeniti.


- Rad srpskih medija je i te kako značajan, otuda je ovakva odluka poražavajuća, i nadam se da će rukovodstvo RTS-a, naročito Vlada Srbije i Ministarstvo za KiM rešiti taj problem - kaže Nojkić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online