Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.08.2015.
12:59
Blic, Vestionline A

Kazna 6.500 din, a izvršitelj traži 21.000!

Za neplaćenu kaznu za parkiranje, Petar V. je od izvršitelja dobio tri puta veći račun od samog duga pa, umesto 6.500 dinara, mora da plati 21.270. Kako su došli do ove cifre? Na iznos kazne su "napakovali" takse i kamate.

blog.lawnandlandscape.com
Da se čovek "puši": Na glavni dug dodali kamatu, takse, dostavu zaključka, sastavljanje podneska, dostavljanje, nadzor nad izvršenjem i nagradu

Do tog iznosa izvršitelji su došli nakon što su mu na glavni dug dodali kamatu, taksu MUP, dostavu zaključka, taksu PIO fonda, sastavljanje podneska, dostavljanje, nadzor nad izvršenjem i - nagradu za izvršitelja, piše Blic.

- Znao sam da postoji nagrada za izvršitelje u visini oko 4.000 dinara, ali su me ostale stavke zaprepastile. Ne mogu da verujem da ja plaćam izvršiteljima to što su tražili moja dokumenta od MUP da bi znali ko sam i gde treba da mi uruče kaznu. To je strašno - kaže on.

Poslednjih dana na udaru su se našli dužnici beogradskog "Parking servisa", koji sada preko izvršitelja naplaćuje dugove onih koji nisu prihvatili ponuđeni reprogram.

Ivan Milošević iz Komore izvršitelja kaže da su izvršitelji primorani da neke od tih troškova svale na građane.

- Problem je što nije rešen pravni status izvršitelja. Oni obavljaju državni posao, ali se vode kao neka vrsta preduzetnika, pa su svi državni organi počeli da im naplaćuju podatke o tuženima koje su izvršitelji po zakonu dužni da pribave. Ako bi te takse plaćao sam izvršitelj, bio bi u minusu, pa trošak preliva na dužnike, što je skandal. Tražili smo od svih da nam obezbede da sve te podatke dobijamo besplatno, ali oni neće - kaže Milošević.

Ipak, to ne opravdava činjenicu da izvršitelji taksu koju MUP plaća 300 dinara dužniku mogu da naplate maksimalnih 6.000 dinara, pa građani treba da budu srećni kada odluče da im naplate "samo" 1.800 dinara, odnosno šest puta više od realne vrednosti. Na isti način uvećava se i trošak za taksu PIO fondu i katastru, koje koštaju do 720 dinara, ali za koje građani preko izvršitelja daju bar duplo.

- U tu cenu mi uračunavamo vreme koje smo utrošili na pribavljanje te takse, materijal, gorivo, radnika koji je bio zadužen za taj posao, vreme provedeno van kancelarije... - pravda se jedan beogradski izvršitelj.

Inače, izvršitelji bez naloga suda mogu da naplaćuju dugove za koje imaju račun, odnosno dugove javnih preduzeća, dok im je za privatne dugove potrebna sudska presuda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online