Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.08.2015.
02:22
D. Dekić - Vesti A

U diplomate preko afera

Popunjavanje više od 20 praznih ambasadorskih fotelja Srbije širom sveta, od kojih su neke, poput one u Berlinu, bile upražnjene više od dve godine, pokazalo je da je pojedinim diplomatama afera bila glavna preporuka za napredovanje.

Tanjug
U Portugal na odmor: Oliver Antić

Tako ambasadorka u Rimu Ana Hrustanović, koju je obeležilo otkriće medija da sa malo staža u diplomatiji beleži najveća primanja (veća od 6.000 evra) pakuje kofere za Brisel gde će preuzeti misiju Srbije pri EU.

Marko Blagojević, nekadašnji vozač u Upravi carina koji je u vreme ministra Ivana Mrkića munjevito napredovao do generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova, dobio je mesto ambasadora Srbije na Kipru.

Mesta i za Bošnjake

U Saudijsku Arabiju ide muftija Muhamed Jusufspahić, a u Liban Emir Elfić, šurak Muamera Zukorlića. Srbiju će u Kataru verovatno predstavljati Jasminka Pozderac, u Iranu Tomislav Đurin, u Iraku Milisav Pajić. U Indoneziju ide Slobodan Marinković, u Libiju Dragan Todorović, na Kubu Danilo Pantović, a u Argentinu Jela Baćović.

Pre nekoliko meseci u Indiji se obreo Vladimir Marić, sin čoveka koji je 2009. pokušao atentat na Borisa Tadića.

U Lisabon, kako se i očekivalo, ide Oliver Antić, savetnik predsednika Republike. On je često bio na meti novinara, između ostalog, zbog optužbi kolega profesora Pravnog fakulteta da je krao naučne radove, pa zbog sedam funkcija i devet primanja koja su se približila sumi od 7.000 evra. Antića je pratila i javna prozivka bivšeg šefa državne bezbednosti Radomira Markovića koji je tvrdio da mu je ovaj obećao skraćenje višedecenijske robije i izlazak na slobodu.

U Atinu će verovatno bivši ambasador u Turskoj Dušan Spasojević.

U Grčkoj više od godinu i po dana sedi kao otpravnik poslova bivši šef kabineta Ivice Dačića u MUP-u Branko Lazarević, inače saslušavan zbog sumnji o vezama sa narko bosom Darkom Šarićem.

Za Zagreb se sprema Mira Nikolić, koja je bila pomoćnik ministra spoljnih poslova za multilateralu, a za Oslo Suzana Bošković, zamenik generalnog sekretara MSP. Diplomatsko kadriranje pretvorilo se u svojevrsno vrzino kolo.

Hrustanovićeva nasleđuje Dušana Lopandića u Briselu, a on će u Švedskoj službovati umesto Dušana Crnogorčevića koji odlazi u Berlin.

Naslednica Hrustanovićke u Rimu je Zorana Vlatković, šefica kabineta Ivice Dačića, koja je radila i u MUP-u, a pre toga je savetovala Božidara Đelića.

Spremni za penziju

Sva kadrovska rešenja plod su dogovora Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića i Ivice Dačića. Spekuliše se da bi uskoro trebalo da budu povučene sve diplomate koje su stekle uslov za penziju. Među njima je Danilo Vučetić koji je u Turskoj, Branko Branković u Rumuniji, Stanimir Vukićević u Sarajevu i Pero Janković u Beču.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online