Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 09.08.2015.
05:46
J. L. Petković - Vesti A

Ovo se bez suza ne može ispričati

"Bez suza se to ne može ispričati. To je bila velika tuga. Naježim se i sada kada se setim", kaže Ivanka Kovačević, žiteljka Sremske Rače. Pre 20 godina, ona i mnogi meštani tog malog vojvođanskog sela potrčali su podno mosta da pomognu nevoljnicima kojima je to bila poslednja trasa do spasa, bega od "Oluje" koja je iz kuća proterala više od 200.000 Srba iz Krajine.

A. Čukić
Parastos žrtvama: Tuga bez kraja

- Nas je u selu ovde vrlo malo žitelja, ali smo se sakupili. Pekli smo lepinjice, krofne, donosili vode, mleko deci, ko je šta imao - dodaje ova 44-godišnjakinja.

Dve decenije kasnije ponovo se našla podno mosta. Vodila je za ruku maloletnog sina, hodala u koloni koja se protegla čitavim selom kako bi stigla do mosta i stala na mesto gde je poslednji put dočekivala tugu, bol, nesreću, suze, duše iznemogle od puta, izbezumljene od pomisli na budućnost. Sada je tu jer se prvi put obeležava Dan sećanja na stradanje i progon Srba. Dovela je i sina, kaže, da se ne zaboravi.

- To što se dogodilo ne sme da se zaboravi, i neće. Sinu pričam o svemu što se tih dana dešavalo, i on je već veliki pa razume - dodaje ona.

Mora da se pamti

U Sremsku Raču došli su i Srbi sa Kosova i Metohije.

- Na ovom mestu se desila jedna velika tragedija koju nikako ne bi trebalo slaviti. To je bio zločin i mi ćemo ovaj zločin uvek pamtiti. Za nas će to uvek biti jedna velika opomena, da narod sa jednog prostora može biti očišćen vrlo jednostavno i lako ukoliko previše veruje ljudima sa kojima živi - kazao je Aleksandar Jablanović, predsednik Srpske liste.

Smilja Lešić je takođe u utorak koračala u koloni. Nosila je u rukama sveću i čekala da počne služenje parastosa posvećeno onima koji su izgubili živote bežeći u "Oluji" ili braneći kućni prag posle nje.

- Došla sam jer sam i pre dve decenije bila ovde. Dolazili smo kod njih i donosili hranu - dodala je, prisećajući se i svoje i tuge izbeglica.

Dobro je znala kakvu ranu pravi pozdrav sa kućnim pragom, jer je i sama bežala 1992. godine iz Cazina. Odlazeći zauvek, a potajno se nadajući da će sve da se vrati na staro.

- Podelili smo sa njima njihovu žalost, i koliko smo mogli, pomogli smo. A oni neutešni. U kolonama plaču, jecaju, ne znaju kuda idu... - priča ova 62-godišnjakinja.

- Muke su to bile silne - dodaje Cvijeta Petrović, odmahujući rukom, kao da tera tu nesreću od sebe.

Došli su na mesto izabrano da se na njemu prvi put službeno obeleži Dan sećanja. Prvi put pred njima govorio je premijer Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Njih dvojica sreli su se na sredini mosta kod Sremske Rače i spustili vence u reku Savu u znak sećanja na sve postradale Srbe. Ivanka, Smilja i Cvijeta su se prekrstile i obrisale suze.

- Slava im!

A. Čukić
Most na Rači nemi svedok velike tragedije

Stajale su mirno dok se intonirala himna, a potom pripalile sveće.

Te večeri nije bilo ni kiše, ni daška vetra. Ali su nad nekoliko hiljada ljudi sevali gromovi sećanja. Probadali su mnoga srca, koja ni ovog puta nisu izdržala. Pustili su suzu, jer se bez suza ovo ne može ispričati.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.08.2015. 10:27
Zašto brisanje komentara koji nikog ne vređaju ? Postajete gori od Kurira , Bljica , U 92 , Informera . Ako mislite da neke tekstove ne treba komentarisati ne morate ostavljati tu mogućnost čitaocima i to je u redu . Podlo i pokvareno je brisati komentare koji su samo i isključivo mišljenje onoga ko ih piše .
Nedelja 09.08.2015. 09:09
Mislim da svako treba da se seća događaja iz Hrvatske onako kako ih je doživeo . Hrvati neka slave jer smatraju da za to imaju razloga Srbi neka tuguju iz svojih razloga i tu se ništa ne može promeniti . Prepucavanja će biti uvek jer su i doživljaji potpuno suprotni . Ono što je danas najvažnije za Srbiju jeste da po svaku cenu izađe iz Hrvatskog ropstva u Srbiji . Svim njihovim firmama zagorčati poslovanje u Srbiji odmah i po svaku cenu . Stalnim slanjem svih mogućih inspekcija i drakonskim kaznama puniti budžet Srbije . Ogromnim carinama sprečavati ulaz njihove robe u Srbiju i tako im onemogućiti potpuno legalno iznošenje miliona evra dnevno iz Srbije . Naravno to raditi uz obavezan osmeh i "veliko žaljenje". Tako se radi sa Hrvatima a ne "dokazivanjem" ko je kriv za ovo ili ono . Što se tiče zaposlenih taj problem će rešiti bilo ko kome je interesantno tržište od 6 miliona potrošača dnevno recimo LIDL , ALDI ili ko već .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online