Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 26.07.2015.
21:08
blic.rs A

Plan otpuštanja: Otkazi prvo u prosveti

Propis koji je usvojila Vlada i prosledila ga Parlamentu predviđa da u roku od dva meseca bude završen plan otpuštanja za ovu godinu. Ovo pravilo važi za sve državne institucije, uključujući tu opštine, gradove i lokalna javna preduzeća. Izuzetak je prosveta, gde nove sistematizacije "očišćene od viška zaposlenih" moraju biti gotove do 31. avgusta.

realestatedoru.com
Do kraja godine bez posla u javnoj upravi ostaje oko 9.000 ljudi

Kako "Blic" saznaje, o ovom zakonu Parlament bi trebalo da se izjasni pre letnje pauze, a koja je okvirno planirana za 5. avgust.

Iako je to ranije bilo predviđeno, Vlada nije usvojila plan racionalizacije po resorima, sa preciznim brojem onih koji će biti proglašeni za višak. Na pitanje čemu ovo odlaganje, u Nemanjinoj je rečeno da su preostala "još neka sitna usaglašavanja" i da će plan biti usvojen na narednoj sednici Vlade.

- Važno je da krovni zakon ode na usvajanje u Parlament. S ovim zadatkom, u odnosu na dogovor sa MMF, kasnimo čitav mesec. Kada Vlada usvoji plan racionalizacije po sektorima, svaki ministar će morati, uz dogovor sa sindikatima iz svog resora i direktorima ustanova, da precizira novu sistematizaciju. Računa se da će zapravo prvi otkazi po osnovu ovog zakona i plana racionalizacije krenuti u prosveti. Oni moraju da požure kako bi u novu školsku godinu ušli sa novim sistematizacijama - tvrdi izvor "Blica" iz Nemanjine.

Iz javne uprave će, prema do sada usaglašenim detaljima plana, tokom ove godine otići oko 9.000 ljudi. Samo 3.000 njih ide u penziju, ostali - na biro za nezaposlene. Očekuje se da uz otpremnine iz lokalnih samouprava ode oko 4.500 ljudi, a da još oko 2.000 zaposlenih bude penzionisano.

To je i dalje mnogo niži broj od onoga što je ugovoreno sa MMF-om. Sa Fondom je usaglašeno da Srbija do 2018. umanji troškove za plate u javnom sektoru na nivou opšte države za oko 1,1 milijardu evra, odnosno da se godišnje broj zaposlenih umanjuje za 25.000.

- Fond ceni napore da se javni sektor racionalizuje. Teško da će insistirati na preciznom broju otkaza - kažu u Vladi. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.07.2015. 21:13
Kada bi Vučić ostao bez posla bilo bi to spasonosno za Srbiju . Kad neće njega narod da najuri on će najuriti najgladnije .
Nedelja 26.07.2015. 21:19
Važno je da krovni zakon ode na usvajanje u Parlament. S ovim zadatkom, u odnosu na dogovor sa MMF, kasnimo čitav mesec............................Toliko o suverenitetu ilegitimnosti vlasti.//////////////// Računa se da će zapravo prvi otkazi po osnovu ovog zakona i plana racionalizacije krenuti u prosveti. Oni moraju da požure kako bi u novu školsku godinu ušli sa novim sistematizacijama.............................A sa neobrazovanim narodom i unistenim skolstvom lakse se vlada.
Nedelja 26.07.2015. 22:00
Gde su sada nova radna mesta, sto je obecavano...? Vazno je da su tu otkazi spremaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online