Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.07.2015.
04:13
A. Vučićević - Vesti A

"Boriću se i dalje protiv nepravde"

Velika prašina se podigla u medijima prethodnih dana zbog otkaza koji je dobio Radovan Nenadić, sudijski pripravnik Višeg suda u Beogradu.

Facebook/Radovan Nenadić
Ukazuje na propuste suda: Radovan Nenadić

On je na svom Fejsbuk profilu oštro osudio postupak sudije Predraga Vasića koji je kao rođendanski poklon prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću na svečanoj proslavi uručio uramljeno rešenje o rehabilitaciji koje je lično potpisao. Dan posle Nenadićeve objave na društvenoj mreži uručen mu je otkaz bez obrazloženja.

Zašto ste se odlučili da komentarišete postupak sudije Vasića?
- Ništa ne bi bilo toliko sporno da baš taj sudija nije odlučivao u tom postupku. Nedopustivo je da bude prisan s učesnicima u postupku. Uručenje sudske odluke u svrhu rođendanskog poklona je nedostojno jednog sudije jer je procedura uručivanja sve samo ne privatna stvar. Morao je da vodi računa da takvim istupom on narušava ugled suda i dostojanstvo svih zaposlenih u njemu. Prema pravilniku, nijedan sudija ne može da predstavlja sud ili komentariše sudske postupke bez saglasnosti predsednika suda, a nigde nije dopušteno da se neko slika sa strankama. Ne znam da li je imao odobrenje, ali da to odobrenje postoji, sumnjam da su ga dosad krili. Jedva bi dočekali da ga prikažu javnosti kako bi dokazali da nisam u pravu - rekao je Nenadić za "Vesti".

Kako ste obavešteni o otkazu?
- Prvo me je kontaktirala potparolka Višeg suda Dušica Ristić i obavestila da je sud upoznat s mojim objavama na društvenim mrežama. Posle toga sam dobio odluku predsednika suda Aleksandra Stepanovića o raskidu ugovora sa mnom koju sam odbio da potpišem bez obrazloženja. Ja sam od sudija s kojima sam radio pohvaljen da pedantno i kvalitetno radim svoj posao, tako da otkaz nisam zaslužio lošim angažovanjem. Uputio sam preko uprave suda dopis Stepanoviću u kome sam naveo da želim da dobijem obrazloženje i da smatram da je takav epilog posledica mog kritičkog mišljenja koje sam izneo, a koje ni u čemu nije bilo uvredljivo kad je u pitanju sudija Vasić, već je mišljenje bilo usmereno na očuvanje dostojanstva suda. Zahvalio sam predsedniku suda što čita moje tekstove i što tako ekspeditivno reaguje i donosi odluke kada sam ja u pitanju, sa željom da tako radi i u mnogo složenijim i bitnijim stvarima - navodi Nenadić.

Moralni principi

Šta vas je motivisalo da na ovakav način rizikuje svoju poziciju na radnom mestu?
- Želeo sam da ukažem na katastrofalno stanje u srpskom pravosuđu. Motivisali su me moralni principi i građanska savest. Niti sam razmišljao kakve će biti posledice, niti bih ikada ćutao da bih sebi obezbedio bilo kakvu privilegiju ili napredak. To je moja dužnost kao nekoga ko je pravnik, da ukazujem na propuste suda onda kada on radi pristrasno - objasnio je Nenadić.

Da li ćete nešto preduzeti povodom otkaza?
- Ne želim da govorim mnogo o tome šta ću preduzeti povodom otkaza, ali mogu da kažem da sam se već obratio nekim institucijama i da neću dozvoliti da nepravda prođe nekažnjeno.
Nenadić navodi da je predsednik suda izdao naređenje stražarima da mu zabrane ulazak u zgradu Višeg suda što on smatra monstruoznim kršenjem njegove građanske slobode.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online