Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 26.07.2015.
22:15
D. Dekić - Vesti A

Hoće li srpska vlada slediti turistički patriotizam: Ministri na kampovanju

Srpski premijer ponudio je narodu vaučere od 5.000 dinara ili 41 evro za odmor u domovini kao subvenciju države koja priskače u pomoć domaćim ugostiteljima. Pri tom je, naravno, prvo pozvao kolege političare koji vole egzotične destinacije, grčka i turska mora, na turistički patriotizam.

Tanjug
Premijer Vučić spasava propali turizam

Osim što je Vučić sledio primere zapadnih kolega koji gledaju da novac za letovanje ostave svojoj zemlji, moguće je da ga je na taj korak podstakla i statistika koja govori da građani Srbije, godišnje u inostranstvu potroše 1,2 milijarde evra, a u domovini osam puta manje.

Predsednik Vlade dao je i lični primer, najavljujući da će sa decom provesti produženi avgustovski vikend u domovini. Za akciju se do sredine prošle nedelje prijavilo 6.300 građana koji će letovati kod kuće.

Držite lopova

Ministar za rad Aleksandar Vulin oštro je kritikovao najavu funkcionera socijalista Branka Ružića da će sa porodicom, uprkos preporuci premijera, letovati u Grčkoj, zatražio da se o tome izjasni i lider SPS-a Ivica Dačić. Ružić je odgovorio da ne želi da komentariše "naučnu fantastiku", a poslanik Demokratske stranke Dragan Šutanovac kratko prokomentarisao Vulina - "psihopatologija". Zanimljivo je da je Bulevar B92 objavio da je Vulin otkazao rezervaciju letovanja na grčkom ostrvu Krf.

Kritika ovog poteza kojim se vlast ponosi, stiže od šefa parlamentarnog Odbora za dijasporu Janka Veselinovića, koji je i profesor poslovnog prava u turizmu.

- Deca u srednjoj turističkoj školi, i naravno na fakultetu znaju da se naredna turistička sezona priprema i prodaje od oktobra do decembra prethodne godine, pa je čist idiotizam pozivati ljude u maju i junu na letovanje. Moje tvrdnje potkrepljuje i odziv ljudi, ali eto nekima je poslužilo za partijske aranžmane izdavanja apartmana - kaže Veselinović za "Vesti", ne želeći da otkriva imena kolega političara koji zarađuju dodatne prihode od apartmanskog turizma.

Letovanje uz vaučere

Građani koji žele da letuju u Srbiji, moći će da prođu jeftinije i tokom jeseni, jer je rok za prijave produžen je sa 15. jula na 15. oktobar. Vaučeri sa popustom od 5.000 dinara važiće od 1. avgusta do kraja novembra, a zainteresovani penzioneri, nezaposleni, zaposleni sa primanjima do 60.000 dinara i ratni vojni invalidi mogu da se prijave u svim poslovnicama Pošte. Vaučere će dobijati na kućne adrese.

 
 

Kuća na primorju

Srpski ministri listom podržavaju Vučićev poziv za turistički ostanak na svojoj grudi, ali su neke partijske kolege naprednjake, mediji uhvatili na delu u morskom luksuzu. Tako je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, sin šefa države Tomislava Nikolića, proveo sa suprugom i troje dece dve nedelje u Grčkoj.

Odabrao je, prema pisanju domaćih medija, retko odredište srpskih turista, gradić Kaliteu, gde se vile iznajmljuju po ceni od 4.400 do 12.500 evra za 15 dana, a gradonačelnička plata Nikolića juniora jedva prelazi 1.000 evra. Veliku prašinu prošle godine podigao je i njegov otac šef države Tomislav Nikolić kada je otputovao u Turcima omiljeno skupoceno letovalište Bodrum sa suprugom Dragicom i unucima, u pratnji dva člana obezbeđenja. Let državnim avionom košta oko 15.000 evra, a aranžmani u Bodrumu idu u najluksuznijim hotelima i do 2.000 evra po osobi. Ove sezone šef države se ne oglašava na poziv premijera, mada i te kako ima gde da ostane u Srbiji. Osim renovirane porodične kuće u Bajčetini, Nikolićevi sinovi poseduju dve luksuzne vikendice na Savi, nadomak novobeogradskog Bloka 45.

Novopečeni naprednjak Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, najviše pogođene prošlogodišnjim majskim poplavama, takođe nije shvatio ozbiljno premijera. Do Crnogorskog primorja spustio se sa suprugom i troje dece. "Blic" je objavio da je odseo u luksuznom hotelu Splendid, ali je Čučković utvrdio da je bio u porodičnoj kući kraj Herceg Novog. Inače, kako navodi list, desetodnevni odmor u Splendidu za petočlanu porodicu kreće se od 8.500 do 9.000 evra, dok je Čučkovićeva plata nepunih 1.000 evra.

Apartmani Babić

Neki političari letuju, drugi izdaju apartmane. Tako se na sajtu booking.com našla vila "Trifun" u Vrnjačkoj Banji sa luksuznim apartmanima u kojima dan košta 50 evra, a uz fiksni telefon za rezervacije, objavljen je i mobilni šefa poslaničke grupe naprednjaka Zorana Babića i njegova mejl adresa. Babić, međutim, tvrdi da je to kuća njegove majke u kojoj on samo živi.

Splavarenje na Uvcu

Ministri u Vladi Srbije najavljuju u medijima da će ispoštovati Vučića i da će ih povući ljubav prema rodnom kraju, potvrdilo je više njih. Ministar odbrane, Kruševljanin Bratislav Gašić, kaže da će se malo odmoriti na obližnjem Jastrepcu, ministar pravde Nikola Selaković blizu rodnog Užica, na Zlatiboru ili Zlataru, a ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović voli da ode u porodičnu kuću na Jadovniku kraj Prijepolja.

Prvi čovek srpske privrede Željko Sertić kampovao je ranije na Borskom jezeru, a ne zna da li će ove godine imati vremena, dok ministarki državne uprave Kori Udovički ne pada teško da ostane u Srbiji, jer voli planinarenje. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ne zna da li će imati vremena za odmor, biće van zemlje, jer "Srbija nema more".

- Ako budem u Srbiji, biću kod kuće. Ako budem imala vremena za odmor, biće van Srbije, jer moje dete i ja volimo more - rekla je ona za "Alo".
Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, ističući da kao resorni ministar ne bi trebalo da favorizuje neku od destinacija u Srbiji, ipak preporučuje splavarenje meandrima Uvca, kao nezaboravan doživljaj.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.07.2015. 23:27
..da toliko ulaze u zemlju...u zemlju...koliko ulaze u manipulacije...mozda bi nam i bilo dobro...
Nedelja 26.07.2015. 23:32
nije boljitak,nesto,sto niko ne moze da ostvari...ja ne znam...ovo je najgori covek u istoriji Srbije...koji je njom komandovao...naravno...to ne moze svako...a ja sam neko...i u pravu sam...treba da je emisar naroda...a ono konjina placena...
Nedelja 26.07.2015. 23:20
pustimo te gluposti...to je kao...kako bese...Gracija najt...ili Gracija noc...u soping gradovima sirom Srbije...znaci prevara...pitajmo premijera zasto su podignuti nameti..ili takse na papiru...koje moraju da se plate...ili...eee...nasilje sledi..ajmo o tome malo sadd...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online