Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.07.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Prištini stolica u UN preko srpske baštine

Kosovo je krenulo u novu međunarodnu diplomatsku ofanzivu, zahtevom za prijem u Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO), a Hašim Tači koji se pohvalio tim potezom očekuje da se to desi već u novembru ove godine.

A. Čukić
Čija je pravoslavna svetinja: Manastir Gračanica

- Davljenik se za slamku hvata -  komentariše za "Vesti" ovaj prištinski gest predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

- Oni probaju da negde probiju led, jer su u velikom problemu. Pored brutalnih pritisaka Zapada na zemlje koje nisu priznale Kosovo, priznanja izostaju, a imaju i problem sa formiranjem Specijalnog suda i priznavanjem zajednice srpskih opština. Zato pokušavaju da buškaju tamo gde mogu i ne izgube poene kod birača - ocenio je Drecun. On ironično dodaje da su na Kosovu "apsolutno zaslužni" za Unesko.

- Spalili su mnogo srpske kulturne baštine, uništili i poharali, izvršili etničko čišćenje, a i kako tretiraju obrazovanje nealbanskog stanovništva, zaista mogu da daju veliki doprinos toj organizaciji u kulturi i obrazovanju - kaže Drecun i dodajući da se srpski glas sada više uvažava u međunarodnoj zajednici, ističe da će država Srbija učiniti sve da spreči ulazak Kosova u Unesko.

Nepovoljno za Beograd

Način glasanja u Unesku nepovoljan je za Beograd, a da stvar bude teža Srbija ima argumente, ali nema mehanizame kojima može da spreči ulazak Kosova u Unesko. Prema utvrđenoj proceduri, prvo se odlučuje u Izvršnom savetu većinom glasova, ali je tu većina država priznala Kosovo, pa dvotrećinskom većinom u Generalnoj skupštini Uneska zakazanoj za novembar ove godine. Zemlje koje se uzdrže od glasanja se ne ubrajaju, pa može da se desi da taj stepenik ne bude visok za preskok.

Zahtev Prištine za prijem u Unesko, prema rečima bivšeg ambasadora Srbije u Turskoj Dušana Spasojevića predstavlja vrhunski cinizam.

- Tamošnja administracija koja je takoreći u jednom danu na Kosovu uništila kulturno blago pod zaštitom Uneska, sada hoće da postane član te organizacije - komentariše Spasojević za "Vesti".

Beograd je znao da se Priština priprema da aplicira za članstvo u Savetu Evrope i Unesku, što je u martu ove godine obelodanio šef diplomatije Ivica Dačić. On je ocenio da to znači prejudiciranje statusa Kosova kao nezavisne države, pa Srbiju čeka teška godina.

Da borba Srbije neće biti na laka ni kratka, mišljenja je dugogodišnji ambasador Milovan Božinović koji veruje da Priština preko organizacija koje su delovi UN, pokušava da se domogne stolice u svetskoj organizaciji naroda.

- Kosovo je već primljeno u nekoliko međunarodnih organizacija, ali nije to glavna nevolja, već mogućnost da zemlje članice kao argument za prijem u Unesko navedu da bi upravo članstvom Kosovu nametnule međunarodnu obavezu boljeg čuvanja kulturnih dobara - objašnjava za "Vesti" Božinović ovakav trik kojim bi Beogradu mogao biti osporavan zahtev da Kosovo ne postane deo Uneska.

Đurić: To bi bio zločin

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da bi bio zločin prepustiti srpske svetinje na čuvanje političarima iz Prištine, izašlim iz rata u kojem je spaljeno mnogo svetinja.
- Kosovu nije mesto u toj instituciji, jer je članstvo rezervisano za države, a Kosovo je pokrajina za UN, kao i za Srbiju - naglasio je Đurić, dodajući da će se Srbija odlučno suprotstaviti prekrajanju istorije otimanjem duhovne i kulturne baštine.

On veruje da kosovsko članstvo u toj organizaciji ne bi pogoršalo srpske pozicije, ali je izuzetno veliki problem što Priština srpsko viševekovno nasleđe može da proglasi svojim.

- U informatorima koje Albanci promovišu, ne pominju Visoke Dečane kao srpske, kao što ne kažu ni da je Stefan Nemanja bio srpski vladar, pa neko ko tek treba da se upozna sa istorijom naših prostora može da pomisli da je bio kosovski. Zato država mora da se maksimalno zauzme da njeno nasleđe ne bude izuzeto iz srpske istorije - pojašnjava ovaj diplomata.

Scenario koji priželjkuje Priština je da prijemom u Unesko uvrsti u kosovsku baštinu najveće srpske svetinje, od Visokih Dečana i Pećke patrijaršije, do Gračanice i Bogorodice Ljeviške. Isti pokušaj desio se 2011, ali je Beograd tada uspeo da spreči da Kosovo uđe u Unesko zahvaljujući Rusiji, Kini, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i još nekim afričkim i azijskim zemljama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online