Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.07.2015.
01:44
J. Arsenović - Vesti A

Zapad opet raspaljuje mržnju

Republika Srbija neće povući ambasadora u Sarajevu, ali i pored nastojanja Beograda da primiri strasti izazvane napadom na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, generalna ocena je da će incident do daljeg ugroziti srpsko-bošnjačke odnose. Takvog mišljenja je i predsednik RS Milorad Dodik.

Jedini optimista: Goran Svilanović

- Ako žele zajedničku državu sa Srbima, onda Bošnjaci moraju prihvatiti ruku pomirenja iz Srbije i odustati od želje za unitarnom BiH. Nemaju samo oni ekskluzivno pravo na BiH u kojoj žive i Srbi, Hrvati i ostali narodi - rekao je predsednik RS.

Možda najoštriji osvrt dao je predsednik Srbije.

- Pokušaj linčovanja predsednika Vlade Srbije je odraz loših, skoro neprijateljskih odnosa u BiH, i jasno pokazuje šta o Srbima kao narodu misle pojedini bošnjački političari i verske vođe - rekao je Tomislav Nikolić, 20 sati posle incidenta u Potočarima.

Bivši ministar spoljnih poslova SRJ Goran Svilanović kaže da napad na srpskog premijera ukazuje da još ima mnogo onih koji ne žele saradnju u regionu.

- Ovaj napad će sigurno obeležiti neki naredni period, ali on ne može da obeleži i naredne godine - optimista je Svilanović koji smatra da približavanje Beograda i Sarajeva mora da se nastavi.

Provokacija Rijaseta

Duhovni poglavar muslimana Husein Kavazović rekao je da "mala količina stida, koju je Aleksandar Vučić doživeo u Potočarima, nije ništa u poređenju sa količinom boli majki žrtava". Rijaset Islamske zajednice BiH pozvao je premijera da ponovo dođe u Potočare.
- Vučić i drugi predstavnici Srbije treba da ponovo dođu u Memorijalni centar u Potočarima u kojem će im biti iskazano dužno poštovanje, ali ne praznih ruku, već sa vencem priznanja genocida - navodi se u saopštenju.

Politički analitičar Branko Radun smatra da napad predstavlja atak na državu Srbiju i da je cilj bio destabilizacija regiona.

- Sarajevo nikada nije ništa uradilo, ako nije dobilo zeleno svetlo sa Zapada - sugeriše Radun.
I hrvatski premijer Zoran Milanović smatra da se napad u Potočarima neće dobro odraziti na odnose u regionu, a naročito na Srebrenicu. On je rekao da neće nikome deliti savete da li je trebalo da ide u Srebrenicu. Za događaje od pre 20 godina Milanović kaže da nije kriv srpski narod.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.07.2015. 07:50
I UPORNO mantranje o genocidu i NEPODNOŠLjIVO ćutanje zvanične srbije ???? Što se pomirenja ili bar nastavka života srba pored muslimana tiče - do toga će doći kada svilanović i ostali kompradori poput njega i svi njihovi mentori nestanu sa ovih prostora... Do tada srbima predstoji još jedna "igranka" sa jenki-džihadistima... eno ih nekoliko desetina hiljada samo na granici sa Bugarskom...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online