Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 09.07.2015.
06:12
B. Simonović - Vesti A

Albanci pustili, Srbi maltretirali ruske hodočasnike

Rus Ilja Čislov, profesor na Akademiji slovenske kulture u Moskvi, prevodilac i predsednik Društva rusko-srpskog prijateljstva, ogorčen je zbog ophođenja srpske policije u Novom Pazaru prema grupi ruskih hodočasnika koji su se zaustavili u raškoj oblasti dok su se vraćali sa proslave Vidovdana na Gazimestanu.

Vesti
Ilja Čislov (prvi s leva) i ruski hodočasnici

Osim Čislova, koji vodi i katedru za srpski jezik u moskovskoj Pravoslavnoj gimnaziji Ikona Majke Božje, u grupi je bio i direktor te škole, otac Sergej, sveštenik i još 17 ruskih hodočasnika, među kojima je bila i jedna monahinja i petoro dece. Čislov je govorio na akademiji pred manastirom Gračanica, a grupa je sutradan boravila na Gazimestanu, gde je obeležena 626. godišnjica Kosovske bitke.

Profesor ne može da veruje

Profesor Čislov pita kako je moguće da se srpska policija tako ophodi prema Rusima koji su došli na srpsko Kosovo.

"U Srbiji sam uvek imao samo prijatelje, a ako sam bio omrznut, bilo je to od nesrba i antisrba, onih kojima je smetala podrška koju sam pružao pravednoj borbi srpskog naroda", kaže Čislov.

Iako su vlasti u Prištini još pre nekoliko godina donele odluku da ruski državljani ne mogu ući na teritoriju Kosmeta bez vize, ova grupa Rusa je našla način da do pokrajine stigne bez "kosovskog" pečata u pasošima jer, ističe Čislov, oni ne priznaju nikakvu granicu između KiM i ostatka Srbije.

Začudo, nisu imali ni najmanji problem sa kosovskom policijom, koja ih je u više navrata zaustavljala i legitimisala na putu od severne Kosovske Mitrovice do Gračanice. Nevolje su se, međutim, pojavile na povratku i to nadomak Novog Pazara, kad ih je zaustavila srpska policija.

Autobus u kojem su bili Rusi, ali i urednik portala IN4S iz Podgorice Gojko Raičević, zaustavio je policajac koji se predstavio kao Zoran Jelić. Čim je ustanovio o čemu se radi, Jelić je zatražio da se autobus istog časa okrene i bez odlaganja vrati na teritoriju Kosmeta, odnosno da koristi "redovan prelaz između Kosova i Srbije".

Na objašnjenje Raičevića da se Rusi ne mogu vratiti na Kosmet jer će im na prelazu kosovska policija tražiti vize, Jelić je rekao da ga to ne zanima i da ga je "baš briga" što se sve to dešava na Vidovdan.

Vesti
Gojko Raičević u beloj majici

- Kad je policajac Jelić, pored kojeg su bila još trojica njegovih kolega u uniformi i civilu, zapretio da će, ukoliko se autobus odmah ne okrene i ne vrati odakle je i došao, morati sve da nas privede u novopazarsku policiju, reagovao sam i insistirao na privođenju, kako bi Jelićevim šefovima predočili njegovo ponašanje, to što mu smeta što Rusi ne priznaju lažnu državu Kosovo i što se slobodno kreću kroz rašku oblast - kaže Raičević i dodaje da se Jelić nije usudio da privede bilo koga uprkos uvredama koje su razmenili policajac i on.

Tek posle intervencije iz vrha države, Rusi i njihovi srpski prijatelji upućeni su na alternativni prelaz kako ne bi koristili onaj za koji su neophodne vize.

Ilja Čislov već 30 godina prevodi srpsku poeziju, prozu i publicistiku na ruski jezik. Pomagao je mnogima u Krajini, Republici Srpskoj, kao i Srbima na KiM, i za vreme rata, i u miru. Raičević je zato ogorčen na ponašanje policije u Novom Pazaru koja je "ostala gluva na sve argumente" i uveravanja da su u pitanju prijatelji i dobrotvori Srbije, a ne kriminalci.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.07.2015. 08:14
prilično zlonameran naslov ? Nisu ove ljude maltretirali srbi nego policija tj. policajac koji ima ime i prezime... a i porodicu, verovatno... Taj nije pored Srbina prošao u svom životu, kad ga "baš briga što je Vidovdan i što su u pitanju gosti iz prijateljske države" ?
Četvrtak 09.07.2015. 08:42
Takvi su skoro svi na madzarskoj granici!!.......Obicni kriminalci obuceni u policijske i carinske uniforme.......Niti znaju zakonske propise, a niti ih zanima.....To je pravo lice Srbije!!!
Četvrtak 09.07.2015. 17:08
Зна се како Руси могу проћи код нас! Не само Руси било ко када дође! Ова изд-ајничка гамад на власти чини све да нас одовји од Русе и припоји мртвој ЕУ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online