Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 06.07.2015.
02:12
D. Dekić - Vesti A

Nikolić moli Putina za pomoć

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pisao je Vladimiru Putinu i zamolio da Rusija uloži veto na britanski predlog rezolucije o Srebrenici. Osim na adresu ruskog predsednika, Nikolić je poslao pisma i ostalim šefovima država-članica SB UN, kao i generalnom sekretaru Ban Ki Munu.

A. Čukić
Poslednja nada: Vladimir Putin i Tomislav Nikolić

Nikolić je, prema oceni predsednika Centra za strateške alternative Aleksandra Mitića, načinio dobar potez.

- Jasno je da premijer Vučić to nije mogao da uradi uoči posete nemačke kancelarke, jer bi mu otežalo pregovore u kojima ga čekaju oštri stavovi i uslovi - kaže za "Vesti" Mitić i dodaje da je Vučić "manevarski" prepustio ulogu proruskog čoveka šefu države.

Rezoluciju treba posmatrati u geopolitičkom kontekstu, ali i vremenskom jer, kako ističe naš sagovornik, pokrenuta je sada iako se 20. godišnjica ne razlikuje od 10, 15. ili bilo koje druge godišnjice Srebrenice.

- SAD su ovim, jednim udarcem htele da ubiju tri muve: da Dodiku poruče da im se ne sviđa njegova bliskost sa Putinom, da Beogradu ukažu da je teško da strateški cilj bude EU, a da se kad zagusti pomoć traži od Moskve. Hoće i Rusiju da dovedu u nezgodnu situaciju, jer ima 15 odsto muslimana i posebne odnose sa muslimanskim zemljama, pa da joj bude teško da stavi veto na rezoluciju koja osuđuje zločine nad muslimanima - pojašnjava Mitić.

On smatra da je britanska rezolucija nepopravljiva i da izmene mogu da budu samo kozmetičke, jer je jasna politička poruka koju London hoće da pošalje, a to je snažan udarac na RS i Srbiju.

Mitić ukazuje i na licemerje Vašingtona koji procenjuje da je Moskvi teško da blokira predlog i ne glasa za zločine nad muslimanskim življem.

Sa približavanjem sednice u Njujorku i obeležavanja u Potočarima 11. jula, situacija se uskomešala i u Srbiji. Srpski studenti su pokrenuli peticiju s molbom predsedniku i premijeru da ne idu u Srebrenicu i ukrstili koplja sa univerzitetskom profesorkom Srbijankom Turajlić koja je "zgrožena tekstom peticije".

Peticiju Nikoliću i Vučiću do juče je potpisalo 2.000 studenata iz Srbije, Crne Gore i RS, kao i veliki broj njihovih kolega u dijaspori. Apel će 8. jula predati u Vladi Srbije s nadom da će ih primiti Vučić.
Srbijanku Turajlić su pozvali da prizna genocid nad srpskim narodom u Srebrenici od 1992. do 1995. i zajedno sa njima zapali sveću u Hramu Svetoga Save i srpskim i muslimanskim žrtvama Srebrenice.

- Pozivamo Vas u ime 3.267 srpskih duša čiji je život, u većini slučajeva, oduzet noževima, bodežima, sekirama, u ime srpske dece Srebrenice koje zločinac nije štedeo, srpskih majki Srebrenice koje su život završile sa urezanim krstom u predelu abdomena i u ime srpskih muškaraca Srebrenice koji su obrezivani u verskim obredima. Dakle, ubijani, u većini slučajeva, dugom, teškom i tragičnom smrću - istakli su studenti u odgovoru Turajlićevoj.

Vučiću sve dobro

Premijer Vučić ponavlja da je britanska rezolucija produbila razlike i probudila teške emocije.
- Ako rezolucija ne bude izglasana, dobro je, a ako bude izglasana, dobro je, jer to znači da RS uvek i jedino može da se osloni na Srbiju i da i mi imamo mnogo prijatelja, ali da u teškim situacijama možemo samo na sebe da računamo, na svoj narod i ni na koga više - rekao je premijer.

Izbegavanje sukoba

Bivši šef delegacije Srbije u UN Vladislav Jovanović smatra da će Rusija poslušati zahtev predsednika Srbije i staviti veto na rezoluciju ako se do sednice SB UN ne dogovori sa Britancima oko teksta rezolucije.
- Zapad neće da skine Srbiju sa crne liste i zato ne verujem da će Britanci odustati od svoje rezolucije o Srebrenici jer im je taj dokument značajna alatka za pritiske na RS i Srbiju - kazao je Jovanović. On dodaje da postoji mogućnost i da Zapad odustane od rezolucije ukoliko Moskva najavi veto jer je velikim silama u interesu da izbegnu ovakav sukob.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.07.2015. 02:37
Pitanje:Da li bi nekom palo na pamet donositi takvu rezoluciju da je Srbija Rusiji nametnula sankcije u paketu sa EU?Ja vjerujem da ne bi nikom.Dakle,zna se dobro šta je i zbog čega je ta rezolucija.Neprijatelj je Rusija,geopolitički,a prijatelj neprijatelja također je naprijatelj.Ne zanima njih Srebrenica,oni su je već zaboravili,nego se njome koriste da kazne Srbiju,zbog Rusije.Nema to puno veze ni sa pravdom ni sa pomirenjem,to je jednostavno sredstvo pritiska ili kazne.A ni to možda nije kraj,pošto su oni u stanju zagorčati život svakoj zemlji u Europi koja želi biti prijatelj sa Rusijom - u smislu da ne sudjeluje u sankcijama i sl. - a ne graniči sa istom.Da se Srbija naslanja na Bjelorusiju a RS na Srbiju,puno bi manji problem bio.Težak je izbor pred Srbijom.možda najteži u povijesti.Puno toga je u igri.
Ponedeljak 06.07.2015. 13:50
молио га за помоћ ал је пре тога издо срби кој и тадић кој и слободан. не кој и слободан јер је слободан шампињон на сви издаице
Ponedeljak 06.07.2015. 07:11
Ta "individua veka" - ne sme !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online