Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.05.2010.
17:45
Vestionline A

Kacin: Neophodan dijalog Beograda i Prištine

Potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom Jelko Kacin izjavio je danas da je dijalog između Prištine i Beograda neophodan i sve više potreban.

Jelko Kacin


Kacin očekuje da će Beograd i Priština učestvovati na Samitu Evropska unija- Zapadni Balkan, koji će se održati u Sarajevu u junu, saopšteno je iz njegovog kabineta.


Pozdravljajući otvaranje evropske kuće u Mitrovici, Kacin je naveo da je finansijska pomoć srpskoj zajednici na Kosovu preko potrebna.


On je pozvao EU da omogući veći fond za podršku Srbima na Kosovu, jer su Srbi na Kosovu konačno izašli na lokalne izbore i dobili svoju lokalnu administraciju.
Kacin je pozdravio napore Bosne i Hercegovine, kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da nastupa i odlučuje kao potpuno funkcionalna država.


On je, na zasedanju Odbora za spoljnu politiku, gde se raspravljalo o rezoluciji o stanju u BiH i inicijativi za rezoluciju o procesu evropskih integracija Kosova, rekao da je ulazak BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO drugi veliki podstrek BiH, dodajući da je potrebno da se ovi uspesi prenesu i na domaću političku arenu.


U saopštenju se kaže da je Kacin izrazio zabrinutost zbog eskalacije nacionalističke retorike u predizbornom periodu u BiH.


"Nedavne izjave premijera Republike Srpske da bi pre navijao za Hrvatsku nego za BiH u sportskom duelu nisu zamislive ni u jednoj drugoj državi Evrope, niti na ijednom državnom ili regionalnom nivou", ocenio je Kacin.


Takve izjave su, prema njegovim rečima, deo predizborne političke kampanje koja truje političku atmosferu i kojom se žele izazvati negativne reakcije.

O predajnicima na Kosmetu

 

Kacin je, u razgovoru sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijem, ukazao da je slučaj prekida rada srpskih mobilnih operatera na Kosovu i Metohiji mogao da bude rešen na adekvatiniji način, saopšteno je iz Kacinove kancelarije.


"Predajnici su mogli biti isključeni, a ne odsečeni. Na taj način bi sačuvali mogućnost dijaloga, rasprave i kompromisnog rešenja u korist građana Kosova srpske nacionalnosti", rekao je Kacin, dodavši da takve akcije ne doprinose stabilizaciji situacije na terenu.


Kako je navedeno, Hiseni je odgovorio da iza gašenja predajnika srpskih operatera "nisu stajali nikakvi politički motivi, nego isključivo uspostavljanje vladavine prava".

Kacin je tokom sastanka sa Hisenijem, na popodnevnom zasedanju Odbora Evropskog parlamenta za spoljnu politiku, istakao i značaj borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u srpskoj pokrajini i čitavom regionu i neophodnost saradnje Euleksa i kosovskih institucija u toj oblasti.
On je iskazao bojazan "da je upravo došlo do kratkog spoja u komunikaciji i saradnji između Euleksa i vlade Kosova" i zatražio detaljniji odgovor u vezi sa zajedničkom borbom Euleksa i nadležnih kosovskih organa protiv organizovanog kriminala i korupcije.


Politiziranje događaja vezanih za odavanje počasti žrtvama je još jedan u nizu neukusnih predizbornih alata, kojima se rasplamsava etnička netrpeljivost, izjavio je Kacin.


Umesto da se stradalim žrtvama oda dostojno priznanje, one se se koriste kao deo politike kojom se nastoji izazvati nepoverljivost među građanima BiH, objasnio je on.


"Sa žaljenjem ističem da ova politika minimalnih ustupaka, neće i ne može dovesti do stvarnog progresa u BiH, dizanja životnog standarda građana BiH i formiranje moderne evropske države", zaključio je Kacin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online