Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Nedelja 05.07.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Albanci preuzimaju talase Radio Srbije?

Sa kratkog talasa Radio Srbije uskoro bi Albanci mogli svoju politiku da promovišu širom sveta. Na ovu opasnost ukazao je nedavno za skupštinskom govornicom predsednik parlamentarnog odbora za dijasporu Janko Veselinović, otkrivajući da jedan albanski tajkun želi da kupi Međunarodni Radio Srbija samo da bi došao do frekvencije.

Tanjug
Neobjašnjivo i opasno: Janko Veselinović

- Da li smatrate da bih se ja igrao sa ovakvim informacijama. Mogu da kažem da potiču iz srpskih i albanskih izvora. Albanski tajkun sa srpskim državljanstvom hoće frekvencije koje pokrivaju sve kontinente. To je sigurno gotova priča, a potvrda je i činjenica da se govori samo o socijalnom programu za zaposlene, a ne i o poslovanju - kaže Veselinović za "Vesti".

On ističe da odgovor ministra kulture Ivana Tasovca povodom ovog nije dobio.

Kratki talas svi čuvaju osim Beograda

Gašenjem srpskog radija država bi se nepromišljeno blokirala u informativnoj sferi, u važnom vremenu kada zemlja ide ka EU i rešava pitanje Kosmeta. Kratki talas čuvaju članice EU, jer pri nestanku struje, u ratnim i drugim teškim uslovima kada nema interneta i drugih komunikacija, KT jedini funkcioniše. Nemačka se ne odriče radija Dojče vele, Velika Britanija BBC-a, SAD Glasa Amerike, Peking Čajna internešnela, Moskva Glasa Rusije, samo se Srbija odriče svog Međunarodnog radija.

Kao još jedan argument za svoje tvrdnje Veselinović navodi da se radio koji postoji 80 godina gasi po hitnom postupku u roku od mesec dana, dok su ostali mediji dobili vremenski okvir od četiri meseca.

- Iako skrivena, namera je očita. Nekom se mnogo žuri da ugasi program na 11 svetskih jezika, dragocen ne samo za dijasporu i naše građane koji se nađu u dalekom svetu, čak i pustinji, i da se sa te frekvencije promoviše druga zemlja i njene političke ideje. Neka objasne zašto to rade - kaže Veselinović.

On veruje da bi srpsko rasejanje moglo da spreči ovakav potez vlasti.

Zaposleni u radiju, prema rečima predsednika Sindikata Dragana Milojevića, tokom pregovora u Ministarstvu kulture nisu mogli da dođu ni do kakvih informacija o sudbini kratkog talasa, jer su nadležni odbijali da govore o tom pitanju.

- Kad god smo pomenuli frekvenciju, odgovoreno je: Nećemo o tome sada. Poznato je da kratki talas ne može da se privatizuje, ali ne znači da, kako kaže poslanik Veselinović, neki albanski tajkun ne može da dođe do njega iznajmljivanjem ili da u Ženevi bude dodeljen drugoj zemlji - kaže Milojevićeva za "Vesti".

Ozbiljna država se ne odriče kratkog talasa, objašnjava za naš list potpredsednica sindikata Međunarodnog radija Srbija Ivana Subašić. Pozivajući se na reči inženjera Milana Stevančevića, koji je 1987. u Ženevi učestvovao na konferenciji UN za dodelu KT frekvencija (kada su našoj zemlji i dodeljene KT frekvencije velikog opsega), Subašićeva ističe da je kratki talas bogatstvo Srbije i da će neko, takoreći besplatno, dobiti ono što je država skupo platila.

- Ako se nadležnosti prenesu na privatnika, bilo šta da on uradi što nije u skladu sa obavezama koje je država preuzela iz međunarodnog ugovora, svaka država-potpisnica, kojoj se nanosi šteta, tražiće od naše vlade da se to ispravi. Ako pri tom ima i finansijsku štetu, tražiće i finansijsku nadoknadu - pojasnio je Milan Stevančević.

Zaposleni u ovom radiju koji rade samo do kraja meseca, praktično su ucenjeni da prihvate socijalni program. Iako se zvanično čuje da su na to dobrovoljno pristali, prema rečima zamenika glavnog urednika Vukomira Petrića, u Ministarstvu kulture rečeno im je ili da uzmu otpremnine, ili će završiti na ulici bez ičega.

Dijaspora brani srpski radio

Dijaspora iz Švajcarske je pokrenula peticiju za opstanak radija. Koliki je odziv ukazuje Janko Veselinović, koji kaže da je iz Berna samo u jednom danu stiglo 1.000 potpisa podrške. Vukomir Petrić priča da u radio svakodnevno masovno stiže podrška rasejanja, a da su se borbi za opstanak pridružile i mnoge javne ličnosti.
- Zatrpani smo pismima sa svih kontinenata, čak i iz daleke Gvadalahare - kaže on. Peticiji srpske dijaspore iz Švajcarske pridružila se i međunarodna grupa od 4.182 člana "Ljubitelja kratkotalasnog emitovanja".

Nedelja 05.07.2015. 18:32
оваи што дрћи заставу исти сергеи трифуновић
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online