Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.07.2015.
21:11
blic.rs A

Treba da vrate deo plata koje nisu ni dobili?!

Radnici "Želvoza" dobili su zapisnike Poreske uprave po kojima su se ogrešili o Zakon o solidarnom porezu jer im plate od 2014. nisu bile umanjene. Oni te plate nisu ni dobili.

Reuters/S.V.
Apsurd! Nisu im isplaćivane plate dve godine a optuženi da su se ogrešili o Zakon o solidarnom porezu?! (Foto: Ilustracija)

Fabrika za remont šinskih vozila je kao preduzeće u restrukturiranju, dakle pod državnom upravom, potpadala u kategoriju javnog sektora. Međutim, radnici danima protestvuju zbog neisplaćenih 30 zarada i neuplaćenog radnog staža.

- Kad mi je poštar doneo rešenje, nisam znao šta me je snašlo! Tamo piše da su mi isplaćene zarade za april, maj i jun, a ja sam u martu prošle godine otišao iz firme. Tužio sam i na sudu dobio "Želvoz" za plate koje mi nisu isplaćene od 2011. do marta 2014. Džaba presuda, ni to mi nije plaćeno. Sada proizilazi da treba da dam 30.000 državi za plate koje nisam video. Pritom, ove za koje oni traže pare nisu mi ni sledovale jer sam napustio fabriku - kaže Dragan Mašić, jedan od brojnih bivših radnika "Želvoza" koji ovih dana učestvuju u protestnim šetnjama Smederevom baš iz tog razloga.

Rešenja slali i umrlima

Koliko je država revnosna u traženju svojih para, dovoljno govori i to što su rešenja stigla i na adrese bivših radnika "Želvoza" koji su u međuvremenu umrli, ne dočekavši ni zaostale plate, kamoli penziju!

Još je gore prošao Goran Marković, njemu Poreska uprava traži da uplati 56.000 dinar na ime "razlike po Zakonu o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru" za ta tri meseca. I on je, baš kao i Mašić, otišao iz fabrike pre perioda na koji se navodni poreski prekršaj odnosi.

- Ljudi su se našli u čudu, na svu bedu plaćali su advokate da im pišu prigovore. Sada su se u fabrici dosetili, napravili su formular, potvrdu u kojoj piše da su prihodi za ta tri meseca nula, samo upisuju imena kad radnici dođu da to posle nose u Poresku upravu - objašnjava Mašić.

U filijali Poreske uprave u Smederevu nisu mogli zvanično da kažu kako je do ovoga došlo bez odobrenja sa "višeg mesta".

Nezvanično, oni su postupali po dokumentaciji koju su dobili prilikom izvršene kontrole u "Želvozu". Kažu, tamo stoji da su zaposlenima isplaćivane zarade, uključujući i zaostale plate, što je dovelo do tih iznosa i razlike koju zaposleni moraju da plate.

Da li je i ko je, kada, kako i zašto prikazao da su radnicima isplaćivane plate, uključujući i zaostale - to u Poreskoj upravi ne znaju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online