Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 16.06.2015.
10:50
Tanjug A

Šta donosi presuda Dreničkoj grupi: Kult heroja i lov na zločince

Presuda u slučaju Dreničke grupe je za pojedine na Kosovu bila kao odjek udara groma, to jest samo najava nastupajuće oluje, ocenjuje danas bečki dnevnik "Standard", ukazujući na činjenicu da mnogi na Kosovu ne žele da čuju da su pojedini borci OVK izvršili zločine.

Reuters
Sulejan Seljimi

List podseća da su Dreničkoj grupi pripadali "uticajni" pripadnici OVK kao što je Sami Ljuštaku, ili Sulejman Seljimi.

Poruka suda u Mitrovici jese da niko više nije nedodirljiv, kao i da nisu svi borci OVK u sukobu 1999. bili heroji i oslobodioci, već pojedini i zločinci, podvlači "Standard".

- Time što kritikuju da će OVK izgubiti svoju reputaciju žele da pravdaju svoje zločine- rekao je bečkom dnevniku prištinski analitičar Špend Kursani.

On je smatra da kritičari od toga prave patriotsko pitanje.

Kursani je kritikovao i što Euleks, izuzev ovog slučaja, nije napao stare kriminalne strukture.

- SAD i EU drže te ljude, koji su mladi i koji mogu još dugo da ostanu na vlasti - kazao je Kursani.

Drenička grupa, podseća list, pominjala se već u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija u vezi šverca cigareta, narkotika, ljudima, prostitucije, pranja novca i monopolizacije većeg dela privrede.

Kursani, s tim u vezi, naglašava da te strukture postoje i dan danas.

Stranka bivšeg premijera i aktuelnog šefa diplomatije Hašima Tačija, PDK, kontroliše mnoge institucije, naveo je Kursani.

List ukazuje da je u suđenju Dreničkoj grupi jedan svedok pred sudom rekao da je Tači direktno naredio Seljimiju da "ubija ljude", to jest one koji su sarađivali sa Srbijom.

"Standard" navodi da je zvanično OVK 1999, tri meseca posle sukoba, rasformirana, a da u mnogim mestima postoje spomenici toj oružanoj formaciji.

Pojedini bivši kadrovi OVK su pod pritiskom jer međunarodna zajednica zahteva uspostavljanje suda koji bi trebalo da rasvetli zločine OVK od 1998. do 1999, a radi se o ubistvima, otmicama, ilegalnim hapšenjima i seksualnom nasilju, podseća "Standard" ukazujući da do sada prištinska skupština nije dala svoj pristanak, za šta je potrebna, zbog neophodne izmene Ustava, dvotrećinska većina.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.06.2015. 10:59
а главнокомандујући Дреничке групе кога нисте ни споменули из фотеље управља акцијама терориста у Македонији
Utorak 16.06.2015. 15:13
Cela njihova borba protiv normalnog sveta je teroristicka! Ali za to im nece suditi zato sto ih belosvetski teroristi podrzavaju! Teroristi odredjuju sta je pravda! Djavo im je gazda!
Utorak 16.06.2015. 18:14
Vrana vrani oči ne vadi-od kud će se suditi zlločincima OVK kad je to tvorevina nacci zapada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online