Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.06.2015.
09:45
M. T. - Z. M. - Vesti A

Kamate i na 250 dinara duga

Nema toliko protesta i nezadovoljstva u Nišu oko računa za porezu na imovinu iz samo jednog razloga - Nišlije još nisu dobile rešenja za 2015. godinu.

M. Karović
Sporost niške uprave za finasije

- Verujemo da ćemo do kraja ovog meseca uspeti da im uručimo rešenja, ali koliko ja znam, obaveze Nišlija na ime poreza za imovinu su na skoro istom nivou kao za prethodnu 2014. godinu, i nije bilo nekih velikih korekcija - kaže za "Vesti" načelnik Uprave za finansije grada Niša Miljan Stevanović.

Ipak, i među Nišlijama ima nezadovoljnih.

- Uredno plaćam porez na imovinu i kada sam intervenisao i tražio novo rešenje rečeno mi je da platim isto kao i za prošlu godinu. Uradio sam to, ali mi je samo posle sedam dana stiglo obaveštenje da doplatim još 250 dinara za prvi kvartal, inače će mi obračunavati zateznu kamatu. Pitam, kako znaju koliki je iznos za plaćanje, kada rešenja, kako tvrde, nisu još gotova - kaže Dragan Golubović.

Čačani se dobru ne nadaju

- Naravno da ne mogu da komentarišem ono što nisam dobio, ali prema informacijma iz drugih gradova, ne očekujem ništa dobro. Jedino što znam to je da smanjenja poreza sigurno neće biti. No, koliko god da bude povećanje, biće mnogo za građane koji ionako žive na ivici egzistencije i ne znam da li na ovaj način država testira narod do koje granice može da izdrži - ističe Dragiša Gavrilović, jedan od retkih Čačana koji su uopšte i prihvatili razgovor na ovu temu.

U ostalim opštinama Nišavskog okruga rešenja se još rade, dok su u Aleksincu stanovnici dobili porez za, kako kažu u lokalnoj samoupravi, desetak odsto niže iznose od prošlogodišnjih.

žU opštini Gornji Milanovac u toku je uručenje poreskih rešenja koja su, u zavisnosti od zone, uvećana za oko 30 odsto.

Isto se piše i samcu i višečlanoj porodici

Porez se određuje tako što se površina nepokretnosti množi cenom kvadratnog metra za tu vrstu nepokretnosti u datoj zoni. Dobijena vrednost se umanjuje za amortizaciju, s tim što maksimalno umanjenje može biti do 40 odsto, iako je objekat, recimo, star sto godina. Takođe, umanjenje poreza na ime toga što vlasnik stanuje u objektu je 50 odsto, odnosno u nominalnoj vrednosti maksimalno do 20.000 dinara. Više, dakle, nema veze da li u stanu živi šestočlana porodica ili samo jedna osoba.

- Povećanje iznosa za porez odnosi se na poreske obveznike iz druge i treće zone i to u visini od 30 odsto, dok će za obveznike iz prve zone iznos biti na prošlogodišnjem nivou. Zvuči da je povećanje veliko, ali će se na ovaj način, zapravo, građani plaćati porez kao u 2012. i 2013. godini. Naravno, svi oni koji budu nezadovoljni ili im bude potrebno pojašnjenje, imaju pravo na prigovor - kaže za "Vesti" Zoran Mijajlović, poreski inspektor poreskog odeljenja lokalne uprave u Gornjem Milanovcu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online