Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.06.2015.
21:52
Sputnjik A

Sahrana albanskog separatiste na Kosovu: Srbi u strahu

Posmrtni ostaci Ise Boljetinaca, koji je 100 godina počivao u mestu Vljore u Albaniji, sutra će biti sahranjeni u rodnom selu Boljotine, u Opštini Zvečan, nadomak manastira Sokolica na severu Kosova. Boljetinac je bio saborac Isamila Ćemalija, borca za ujedinjenu i nezavisnu Albaniju.

Rojters
Provokacija u Beogradu: Isa Boljetinac se našao i na zastavi "velike Albanije"

Vlada Kosova je za prenošenje i sahranu ovog za njih "nacionalnog heroja“, koji je ostao upamćen po rečenicama: "Albanija bez Kosova nije Albanija. Kosovo i Albanija su jedno“, izdvojila 50. 000 evra. Inače, njegovi posmrtni ostaci su još 5. juna doneti u kasarnu u Južnoj Mitrovici i tu izloženi.

Iz organizacionog odbora za sahranu iz Južne Mitrovice, objavljen je i slogan ovog ispraćaja: "Ponovo nam se vratio. Stric Isa“. Kako je planirano, svečana ceremonija sahrane krenuće sa nekadašnjeg Trepčinog stadiona, a sadašnjeg "Adem Jašari“ u Južnoj Mitrovici, uz počasnu artiljerijsku paljbu i sa svečanom pratnjom Albanaca, političkih predstavnika i pripadnika Kosovskog Bezbednosnog korpusa (bivši pripadnici OVK).

Albanska provokacija

Zbog osetljivosti situacije i činjenice da će čitava ceremonija morati da prođe i preko gotovo celog severa Kosova, gde žive mahom Srbi, deo stanovništva sa razlogom strahuje da lako može da dođe do incidenata.

Toga se plaše i pojedini predstavnici opština sa severa Kosova i kažu da su zbog toga "policajci 24 sata na nogama“.

Lista Srpska je još pre nekoliko dana saopštila da "ne podržava premeštanje ostataka Ise Boljetinca na sever Kosova i Metohije i da se to doživljava kao provokacija i potpuno odsustvo obzira prema žrtvama i osećanjima Srba“. Albanci su reagovali tako što su takvo saopštenje nazvali "skandaloznim“.

Slobodan Vulović, predsednik Opštine Zubin potok, kaže da o toj ceremoniji malo ko na severu Kosova uopšte i zna nešto, jer ih niko nije ni za šta nije ni pitao niti obavestio.

- Naravno, to je provokacija. To je svakako pokušaj destabilizacije severa, ali ja mislim da na nas ne može da utiče, zato što smo mi uvek budni - kaže Vulović.

Policija na oprezu

Željko Bojić, regionalni šef operative kosovske policije u razgovoru za Sputnjik kaže da je policija preduzela sve mere opreza u zoni Opštine Zvečan, kako bi sahrana posmrtnih ostataka Ise Boljotinca prošla bez incidenata, konstatatujući da nema "povećanih tenzija u srpskoj sredini“.

- Ne očekujemo nikakav problem, Regionalna direkcije policije Severa je preduzela i napravila plan, kojim je predviđeno povećano prisustvo policije i povećan broj pešačkih patrola“, kaže on.

Vulović, ipak, naglašava da će svi biti na oprezu.

- Sve je pod velom velike tajne… Nemamo nikakva saznanja o čemu se zapravo radi, mada nam je policija na nogama danonoćno. Mislim da će sve proteći bez problema, ali ako i dođe do nekog incidenta, niko ne može da garantuje da tako nešto ne može da se desi i na mitrovačkom mostu - uveren je Vulović.

Da bi cela ceremonija mogla da poprimi razmere barem incidenta, jasno je i bezbednosnim strukturama na severu Kosova.

Kfor obećao bezbednost

Komandant Kfora Frančesko Filjuolo već je izjavio da neće odobriti Bezbednosnim snagama Kosova da idu na teritoriju severnih opština, gde su Srbi većina, ali ni da prate na sahranu posmrtne ostatke Ise Boljetinca, saopšteno je ranije iz Kfora.

- General Filjuolo smatra da je od velike važnosti da se svi ljudi koji će učestvovati u ceremoniji ponašaju odgovorno i zrelo. Na taj način će pomoći Kforu da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu - navedeno je u saopštenju Kfora.

Vulović kaže da niko o na severu ne pridodaje nikakvu važnost tom događaju, i da ima od Kfora od ranije obećanje da neće dozvoliti bilo kakvo remećenje javnog reda i mira, napominjući da "Srbi sa severa jedino u Kfor imaju poverenje“.

wikimedia.org

Ko je bio Iso Boljetinac

Inače, Iso Boljetinac je ostao upamćen i po tome da je, kada je Rusija otvorila konzularno predstavništvo u Mitrovici 7. maja 1902. godine i za konzula postavila Grigorija Ščerbina, zapretio da će biti zapaljena svaka srpska kuća koja bude sarađivala sa konzulatom.

Ruski konzul nije mogao da dođe u Mitrovicu dok Porta nije pozvala Isu u Istanbul. Godine 2004. Ibrahim Rugova mu je dodelio orden Heroja Kosova, a  Osnovna škola u Orahovcu nosi njegovo ime. Na dan sahrane, 10. juna, svi gradovi na Kosovu "biće ukrašeni nacionalnim zastavama“, najavio je ministar Kosovskih snaga bezbednosti, Haki Demoli.

Isa Boljetinac je bio i jedan od likova na slici koja se nalazila u pozadini tokom sastanka Vučića i ministra spoljnih poslova Albanije, Iljira Mete, tokom "istorijske“ posete premijera Srbije, Aleksandra Vučića Albaniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online