Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.06.2015.
22:50
Tanjug A

Dačić: Predsedavanje OEBS-om je teret, ali i dobitak za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao u nedelju uveče da je predsedavanje OEBS-om teret, ali i dobitak za Srbiju.

Tanjug
Nema nepovrenja između ministra spoljnih poslova, predsednika i premijera: Ivica Dačić

Dačić je, gostujući na televiziji B92, rekao da svakog dana razgovaram sa evropskim ministrima.

- U četvrtak sam razgovarao sa nemačkim ministrom, u petak sa ruskim i ukrajinskim ministrima spoljnih polosva - naveo je on, napominjući sa razgovara i sa predstavnicima Stejt departmenta i drugima o temama koje su bitne za funkcionisanje OEBS-a, koji funkcioniše na nivou konsenzusa.

Nije on kriv

Na zamerke da ne zna engleski jezik, Dačić je reako da govori ruski jezik i da nije kriv sto je rođen u kraju gde se od strani jezika učio jedino ruski.

- Ja i kad odem u Rusiju ne govorim ruski već srpski, jer sam srpski ministar - rekao je Dačić i dodao da je u međuvremenu sasvim solidno naučio engleski.

On je naglasio da su pri tom svi pozdravili pozitivnu ulogu Srbije i da Srbija treba sebe da pokaže da je ozbiljan politički faktor.

Dačić je istakao da će na jesen biti održan sastanak OEBS u Beogradu na kojem će učestvovati 57 ministara spoljnih poslova ili  njihovih zamenika.

- Jedino mesto na kojem može da se održi taj skup je Arena - rekao je Dačić.

O ambasadorima

Dačić je istakao da je u poslednjih nekoliko godina najveći pomak napravljen u spoljnoj politici i najavio da će u ovoj godini biti postavljena 34 nova ambasadora i da je već poznato 12 imena.

Dačić je, gostujući na B92, rekao da ne beži od odgovornosti što Srbija nema ambasadore u nekim zemljama i da ima razgovore sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićm o tom problemu, a da će to pitanje biti rešeno sa premijerom u narednim danima.

Dačić je rekao da premijer Vučić i predsednik Nikolić imaju i spoljnopolitičke aktivnosti i da tu ne vidi nikakve probleme u vezi sa obavljanjem svoje ministarske funkcije.

- Za svaku aktivnost sam informisao premijera, koji je moj neposredni šef. Nikad nisam uradio nešto što bi bilo suprotno stavu vlade i predsednika vlade - istakao je Dačić.

Srebrenica

Dačić je rekao da će eventualno učešće Srbije na obeležavanju godišnjice zločina u Srebrenici biti spoljnopolitička odluka i da postoje saznanja da jedna od velikih sila sprema rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Srebrenici.

Na pitanje o tome zašto ga premijer Vučić i predsednik Nikolić ne vode na sastanke, Dačić kaže da su se oni ranije dogovorili da svako diverzifikuje razlicite aktivnosti.

- Nema potrebe da dupliramo, ja učestvujem na onim sastancima gde je to neophodno, odnosno gde je format takav da mora da učestvuje ministar spoljnih poslova - naglasio je Dačić.

Nema nepoverenja

On je istakao da sa njegove strane nema problema sa poverenjem, kao i da misli da poverenje nije problem ni predsedniku Nikoliću.

Šef diplomatije je, govoreći o postavljanju novih ambasadora, naveo da predsednik Srbije potpisuje ukaz, vlada imenuje, a premijer daje poslednju reč kada je reč o predlozima Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić kaže da diplomatska služba treba da se reformiše i ojača određenim ličnostima koje mogu da se time bave, na primer naučnim radnicima, umetnicima, novinarima...

Prema njegovim rečima, angažovanje određenih ličnosti u penziji sa velikim diplomatskim iskustvom bi trebalo da budu pojedinični slučajevi u narednom periodu, a ne da ih ima oko 20 odsto koji su penzioneri, s obzirom da u Ministarstvu spoljnih poslova ima dobrih kadrova.

Dačić je naveo i da se traži najbolje rešenje za ambasadora u Nemačkoj.

Što se tiče eventualne kandidature Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Dačić je rekao da ima vremena za kandidovanje za tu funkciju i da će izbor biti u drugoj polovini naredne godine.

"Ako Srbija uđe u proces kandidovanja, on mora biti uz potpuno davanje podrške toj kandidaturi. U tom smislu niko nista nije obećao, ali se razgovaralo s Vukom Jeremićem", naveo je on.

Nesmotrene izjave

Što se tiče izjave bivšeg ambasadora Srbije u Britanije Vladete Jankovića da je diplomatska mreža Srbije diletantska, Dačić je rekao da ukoliko Janković ima primedbe trebalo bi da dođe u Ministarstvo spoljni poslova i da bi to bilo korektno s njegove strane.

- On je obavljao dužnost u vreme predsednika Borisa Tadića. To znači da on i sebe zove diletantom jer je bio u toj službi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online