Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.05.2010.
15:27
Tanjug A

U sredu o deklaraciji o zločinima nad Srbima

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je za sredu, 5. maj, zakazala sednicu Kolegijuma na kojem će se razgovarati o dinamici donošenja deklaracije o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda.

 U sredu Kolegijum o Deklaraciji
 

Đukić-Dejanović je rekla Tanjugu da je svim poslaničkim grupama prosledila tekst deklaracije i da u roku od sedam do 10 dana očekuje odgovor i evenutane sugestije.

"Postoji mogućnost da sednicu, koju započinjemo 5. maja, prekinemo jednog dana kako bismo doneli ovu deklaraciju", rekla je predsednica skupštine.

U Nacrtu deklaracije o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda, Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločine učinjene nad državljanima Srbije i svim pripadnicima srpskog naroda tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji i za vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

Ona je naglasila da očekuje da na sednici Kolegijuma u sredu, pored predstavnika poslaničkih klubova "Za evropsku Srbiju" i SPS-JS, koji su to već učinili, i ostali iznesu stav o predlogu koji su dobili.

Skupština Srbije je u Nacrtu deklaracije pozvala parlamente drugih zemalja, pre svega sa prostora bivše Jugoslavije, da takođe osude te zločine i daju punu podršku svojim državnim organima i organima međunarodne zajednice u procesuiranju počinilaca, kao i da jednako, ceneći vrednost svakog ljudskog života, izraze poštovanje prema srpskim žrtvama.

Srpski parlament u nacrtu deklaracije poziva sve međunarodne organizacije i institucije koje se bave istraživanjem i procesuiranjem zločina, počinjenih na teritoriji bivše SFRJ, da do kraja istraže i na adekvatan način kazne počinioce zločina nad Srbima i građanima Srbije.

Takođe se navodi da parlament, dosledno sledeći politiku uspostavljanja trajnog mira u regionu i prevazilaženja trauma skore prošlosti, pruža punu podršku pravnom timu koji zastupa Srbiju u postupku protiv Hrtvatske pred Međunarodnim sudom pravde, a koji je zasnovan na Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u iznalaženju trajnog rešenja koje bi dovelo do istine i pomirenja.

Skupština izražava punu spremnost Srbije da nastavi proces pomirenja i poziva sve narode bivše Jugoslavije da daju puni doprinos stvaranju i jačanju uslova za zajednički život, zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da zločini više nikada ne budu ponovljeni.

Selaković: Deklaracija ogledalo neozbiljnosti vlasti

Predlog deklaracije o osudi zločina nad pripadnicima srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije je "ogledalo neozbiljnosti aktuelne vlasti" i ne može se očekivati da naprednjaci učestvuju u njenom donošenju, izjavio je danas član Glavnog odbora SNS Nikola Selaković.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online