Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 02.06.2015.
05:46
Lj. Ivanović - Vesti A

Kod Bajdena na raport i instrukcije

Aleksandar Vučić danas započinje višednevnu posetu Vašingtonu na poziv potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, koji nije želeo da odloži sastanak uprkos smrti sina. Vučić od Bajdena očekuje da otopli srce Nemačke koja ne dopušta početak pregovora o članstvu u EU do pune primene sporazuma s Prištinom.

Počelo u Berlinu: Džozef Bajden i Aleksandar Vučić

- Sastanak sa Bajdenom je prilika da konačno ubedim SAD da pomognu Srbiji na putu ka članstvu u EU - rekao je Vučić u intervjuu za "Vol strit džurnal".

Možda će Amerikancima muzika za uši biti odluka Srbije da gas posle 2019. uvozi od Azerbejdžana, što neki vide kao okretanje leđa Rusiji.

- Što se tiče energetske bezbednosti, Srbija je spremna za diversifikaciju izvora gasa, što je takođe veoma važno za naše američke prijatelje - rekao je Vučić koji je o energetskoj alternativi sa Bajdenom pričao još u februaru u Nemačkoj.

Prekretnica u spoljnoj politici

Poseta Vučića SAD mogla bi da bude prekretnica u spoljnoj politici Beograda, piše "Komersant". List navodi da će težnje Srbije da se približi EU i SAD verovatno izazvati nezadovoljstvo Moskve, za koju je Beograd ključni saveznik na Balkanu, ali da Moskva nema baš mnogo izbora - ili da te balkanske zemlje proglasi proameričkim sa svim posledicama koje iz toga proizlaze ili da se saglasi sa tim da one mogu da imaju dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom.

Bajden mu je ponudio opcije umesto Južnog toka, a sada je jasno o čemu se radi.

Vučića očekuje niz neugodnih tema. SAD insistiraju da se reši slučaj ubistava braće Bitići koji su se kao američki državljani borili na Kosovu na strani OVK. Srbija je osnivala radne grupe i "odmicala u istragama" paljenja američke ambasade, ali punih sedam godina niko nije izveden pred sud.

Biće zanimljiv i susret Vučića s Entonijem Blinkenom, zamenikom šefa diplomatije SAD, koji je pre toga bio Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost. Zakazan je i razgovor sa senatorom Džonom Mekejnom, predsedavajućim Odbora za oružane snage Senata, inače gorljivim protivnikom Putina.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.06.2015. 06:06
Грађани Србије који трпе овакву тортуру,не заслужују боље.Тужно је већ и слушати Вучића.Још један доказ ко је чији је и шта ће бити са Србијом због тога.Дали је народ Србије добио бољи живот скидањем Слободана Милошевића.Дали сада Србија има Индустрију,пољопривреду итд .Како је скинут Слободан све је стало и све више смо задуженији.
Utorak 02.06.2015. 09:13
samo tvrdo angela...jeeebi vučka
Utorak 02.06.2015. 06:20
picaaa ti bre majci tvojoj...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online