Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.05.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Žedna i srpska i albanska deca

Selo Vidanje u opštini Klina više od tri meseca nema vode. U selu žive i Srbi i Albanci, a ostali su bez vode jer, kako kažu, kompanija koja je zadužena za distribuciju, nije isplatila svoje račune prema vlastima u Prištini.

Ranko Kostić

- Mi smo vodu plaćali. Firma "Hidrodrini" je od nas uzimala novac, ali nisu plaćali svoje račune, pa sada duguju oko 6.000 evra za račune za struju Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK).

Pa, sada on nama kaže da damo novac i to ako želimo da nam uključe vodu. Nemam reči. Ovo je katastrofa. A, nikoga nije briga - kaže Ranko Kostić.


U selu ima oko 250 kuća, a 56 je srpskih. Ranko priča da u oko 20 kuća niko ne živi, ali i da su oni bili dužni da plaćaju paušal za vodu od oko 15 evra.

Suve slavine: Ćerka Ranka Kostića u dvorištu porodične kuće

- Vodu smo svi koristili, ali sada je nema. Najveći je problem za decu, jer nema vode u školama, ni u onoj u koju idu albanska, ni naša deca. Pisali smo predsedniku opštine.

Pisali smo ministru za zajednice i povratak u Vladi Kosova Saši Rašiću, ali niko ne odgovara, niti spominje da smo živi.

Jedan meštanin radi u kabinetu kod ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, ali ni to nam nije pomoglo da se skrene pažnja na naš problem - kaže Ranko.


Razočaran je i u državu Srbiju jer kako kaže, ništa nije učinila za njih.


- Predsednik opštine koji je izabran na srpskim izborima sedi u Kraljevu i nije ga briga kako nam je ovde. Čak i robu koju šalje Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, umesto da nam podeli, on nam prodaje.

Evo sada stiže semenski kukuruz, a kao i obično, pola od onog što se pošalje neće stići do nas. A, kao i za đubrivo, ono što stigne, tražiće da platimo. To što nam se dešava je strašno - kaže Ranko.


Ranko je prvi Srbin koji se 2004. godine vratio u selo, nakon što su se svi Srbi iselili 1999. godine. Od tada se vratilo još 120 Srba, međutim, on tvrdi i da je prilikom povratka Srbija pokazala malo interesovanja. I sada, kako kaže, ne preostaje mu ništa osim da sam iskopa bunar. A želi napravi i česmu za čitavo selo.


- Ne mogu da podnesem da mi deca nemaju vodu. Kopao sam bunar u dvorištu, ali na dva mesta nisam našao vodu. Pokušavam da je pronađem, da napravim nekako kanalizaciju. Hoću i da napravimo česmu usred sela da bi svi mogli da uzmu vodu, ali sve to košta - dodaje Ranko i kaže da će najverovatnije morati da proda bikove kako bi obezbedio pare.

Predsednik "nema pojma"

 

Predsednik opštine Klina Sveta Dabižljević bio je zatečen informacijom da u selu u njegovoj opštini tri meseca nema vode.


- Srpske institucije na prostoru Kosova i Metohije nemaju mnogo prostora da pomognu. Saradnja sa albanskim institucijama ne postoji. Oni jednostavno žele da povratnicima zagorčaju i onako težak život. Nisam informisao Ministarstvo za Kosovo i Metohiju o problemu snabdevanja pijaćom vodom, ali ću im se obratiti - kaže Dabižljević.


On negira optužbe za prodaju pomoći koja stiže od Ministarstva za Kosovo i Metohiju.
- To nije tačno. Imali smo problem sa jesenjom setvom jer su mnogi kojima smo dali preprodali seme. Ove godine smo dobili nalog od ministarstva da podelimo samo porodicama koje će ga zaista i sejati.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 12:53
i gladna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online