Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 30.05.2015.
09:20 >> 10:29h
Tanjug A

Patrijarh Pavle dobija bulevar u Novom Sadu, Momo Kapor ulicu u Beogradu

Odbornici Skupštine Grada Novog Sada na sednici gradskog parlamenta su doneli odluku da jedan od novih bulevara u Novom Sadu dobije ime Patrijarha Pavla. Mačvanska ulica na Vračaru, kod Hrama Svetog Save, poneće ime Mome Kapora, jednoglasno je odlučila gradska Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica.

A. Čukić
Jedan od novih novosadskih bulevara nosiće ime Patrijarha Pavla

Oni su prihvatili predlog Komisije za davanje imena ulicama i ustanovama u Novom Sadu.

Od 63 prisutna odbornika, od ukupno 78, za pomenuti predlog glasao je 51 odbornik, a 12 odbornika nije učestvovalo u glasanju.

U diskusiji koja je usledila nakon obrazloženja predloga koji je dala predsednica komisije Branka Bežanov, predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Novi Sad Đurađ Jakšić je, rekavši da će radikali glasati za pomenuti predlog, istakao da će ta stranka pokrenuti inicijativu da Bulevar Evrope promeni ime u Bulevar Nikole Tesle.

Jakšić je, obrazlažući tu ideju, rekao da Nikola Tesla ima posebnu vezu sa Novim Sadom, jer je za života postao član Matice Srpske, iako je pre toga dva puta bezuspešno konkurisao za stipendiju Matice Srpske, a Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji je Nikolu Teslu proglasio počasnim građaninom.

Kaporova ulica na Vračaru

Fonet/Nenad Đorđević

O tom predogu izjasniće se gradski odbornici na sednici Skupštine grada 8. juna, rekao je gradski menadžer Goran Vesić za "Politiku".

- Verujem da će se odbornici gradske Skupštine jednoglasno izjasniti o ovoj ideji jer su i opozicioni predstavnici u Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica glasali za ovaj predlog - rekao je Vesić, a prenosi u saopštenju Gradska uprava.

Vesić dodaje da posle toga, odluka treba da se objavi u "Službenom listu grada Beograda" i onda ostaje još da se naprave ulične table.

Ideju je podržala i Ljiljana Kapor, supruga velikog umetnika, koja kaže da nije ni sumnjala da će odluka komisije biti jednoglasna.

- Momo je zaslužio da neka ulica na Vračaru ponese njegovo ime. Posebno sam zadovoljna što je u pitanju Mačvanska ulica nadomak Hrama Svetog Save - rekla je ona navodeći da je Momo Kapor najveći deo života upravo proveo na Neimaru, na Vračaru.

Sa devet godina stigao je iz Sarajeva na Neimar, u Hadži Melentijevu ulicu, navela je Ljiljana Kapor i dodala da je stanovao i u Kičevskoj i u Nebojšinoj ulici.

Gradski menadžer je izrazio nadu da će i Kaporov veliki prijatelj Zuko Džumhur dobiti "svoju" ulicu.

Subota 30.05.2015. 15:01
Bog mu dao mira u rajskom vrtu-Svetac patrijarh.
Subota 30.05.2015. 13:07
Cudime kako zlocinci (koj podrzavaju) dobije ul. ime ! onda treba i Milosevic,Ratko M, i Seseli da dobije ulicne ime na Kosovo,B i H Hr.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online