Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.05.2010.
14:06
Tanjug A

Janković: Država ne štiti radnike

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je danas državu na mnogo bržu i delotvorniju zaštitu radnika čija su prava prekršena i otvoreniji socijalni dijalog, a poslodavce na korektniji tretman zaposlenih i poštovanje njihovih prava.

 Prava radnika se svakodnevno krše : Ombudsman Saša Janković
 

Čestitajući građanima Međunarodni praznik rada - 1. maj, Janković je podsetio da se prava mnogih radnika u Srbiji svakodnevno krše od nekorektnih poslodavaca, između ostalog, i zbog toga što država u takvim slučajevima najčešće ne obezbeđuje brzu i delotvornu zaštitu, piše u saopštenju kancelarije zaštitnika građana.


Janković je naveo da mu se radnici najčešće obraćaju nakon što ostanu bez posla i da tada dokazuju da su godinama radili na određeno vreme, da su im tokom tog radnog odnosa kršena prava na dnevni, nedeljni i godišnji odmor, na plaćeni prekovremeni rad i druga prava.


Navode i da se u njihovom okruženju radnici primaju na osnovu "veze", partijske pripadnosti ili protivusluge, ali da nisu mogli tražiti zaštitu, jer radni odnos na određeno vreme drži radnika u nesigurnom položaju u odnosu na poslodavca.


Zakonske odredbe o maksimalnom trajanju rada na određeno vreme poslodavci izbegavaju lažnim prekidima i promenama ugovora o radu, a sudovi odbijaju tužbe prihvatajući fiktivne dokumente kao punovažne, rekao je Janković.


On je dodao da takvo shvatanje primene zakona od onih koji su dužni da ga štite podstiče kršenje prava radnika.


Janković je ukazao i na problem dugogodišnjeg neplaćanja penzijskog staža, odgovornosti poslodavaca za to, ali i države, navodeći da važeća zakonska rešenja štetu za nepoštovanje zakona od poslodavaca svaljuju na radnike.


Sindikati se Jankoviću, kako je rekao, žale na nedostatak obaveznog socijalnog dijaloga između poslodavaca, sindikata i države pri donošenju ključnih odluka od značaja za radnike.


"Prava radnika ugrožava povlađivanje nekorektnim poslodavcima koji ekonomsku i vrednosnu krizu, lavirinte procesa privatizacije i neefikasnost mehanizama pravne zaštite koriste da bi se obogatili na račun besplatnog rada drugih", kazao je Janković.


On je istakao da ohrabruje činjenica da niko u ime države više ne poziva radnike da se uzdržavaju od zahteva za zaštitu svojih prava, da inspekcija rada intenzivira kontrole, da mnogi poslodavci uviđaju jasnu ekonomsku korist od zadovoljnih radnika.


Janković je naveo da se prava radnika sve manje smatraju reliktom komunizma, a sve više tekovinom svakog civilizovanog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i pravnog poretka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online