Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 27.05.2015.
07:47
J. L. Petković - Vesti A

Silom u kosovsko pravosuđe?

Rok za prijave za sudove i tužilaštva na Kosovu istekao je u ponedeljak u ponoć, a na poslednji poziv prijavilo se 84 kandidata Srba i drugih nevećinskih zajednica. Predsednik Sudskog saveta Kosova Enver Peci kaže da se za sudije prijavilo 58 osoba iz sudova koji rade u sistemu pravosuđa Srbije, a za tužilaštvo 12, kao i da Euleks tek treba da dostavi kompletne prijave.

desperateexes.com
Srpske sudije i tužioci pružali veliki otpor prelasku u kosovsko pravosuđe, ali... (Foto: Ilustracija)

Sve prijave su stigle su poslednji čas jer do nedelje uveče nije bilo nijednog prijavljenog kandidata sa severa KiM.

Srpske sudije i tužioci pružali su veliki otpor prelasku u kosovski sistem pravosuđa, ali se pretpostavlja da je ključnu ulogu u promeni mišljenja imao nedavni sastanak iza zatvorenih vrata sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem.

"Vesti" su juče pokušale da kontaktiraju nekoliko visokorangiranih ljudi u srpskom pravosudnom sistemu u Mitrovici, ali su oni odbili da govore.

- Srpske sudije i tužioci koji pređu u pravni sistem tzv. republike Kosova, polagaće zakletvu na kosovski Ustav, pred predsednicom, po zakonima i pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću i lojalnošću toj tzv. repubici Kosovo. Dobili su uverevanja od Selakovića da će biti izglasan zakon po kome će biti penzionisani sa 65 odsto primanja. Na taj način će dobiti socijalnu zaštitu za sebe i svoje porodice, a i platu tzv. republike Kosova.

Oni koji neće da pređu u sistem Kosova, dobiće raspored u neke sudove u unutrašnjosti Srbije, naravno u rangu koji imaju - kaže Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma.

Briselski sporazum predviđa integrisanje sudske vlasti koja će funkcionisati u okviru jedinstvenog pravnog sistema Kosova, kaže dr Darko Simović, član Srpskog pravničkog kluba i profesor ustavnog prava. On smatra da je reč o "prepuštanju sudske vlasti Republici Kosovo čime se direktno krši više odredaba Ustava Srbije".

- Prelaskom u kosovski pravni sistem sudije i tužioci srpske nacionalnosti imaće obavezu primenjivanja isključivo kosovskih pravnih propisa. Dakle, izbor srpskih sudija ne podrazumeva očuvanje srpske državnosti na Kosmetu, već predstavlja zaokruživanje kosovskog pravosudnog sistema kao jedan od poslednjih činova prepuštanja Kosovu da neometano vrši sve državne funkcije. Garancije koje treba da obezbede učešće Srba u kosovskom pravosudnom sistemu predstavljaju uobičajene mehanizme zaštite nacionalne manjine u uporednom pravu - kaže Simović.

Gubitak pravne zaštite

Aleksandar Đikić upozorava da onaj ko nema kosovsko državljanstvo ne može da ostvari svoje pravo pred sudovima, bilo severno, bilo južno od Ibra.
- Građani gube pravnu zaštitu Republike Srbije, i u potpunosti za svaku presudu, proces, nasledstvo, od sada pa nadalje za njih je nadležna tzv. republika Kosovo - podseća Đikić.

Potpisano u Briselu

Briselskom dogovorom Beograda i Prištine određeno je da Srbi i pripadnici drugih nevećinskih nacionalnosti dobiju dva mesta u Vrhovnom sudu Kosova, jedno u Apelacionom sudu u Prištini, a u Odeljenju ovog suda u Kosovskoj Mitrovici pet sudija. Osnovni sud u Mitrovici traži 24 sudije, Osnovni sud u Prištini sedam, u Prizrenu jednog, u Gnjilanu šest, a u Uroševcu dvoje sudija.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.05.2015. 08:09
Penzija iz Srbije , plata iz Pristine ! Jake mi sudije kad krse Ustav i zakone Srbije ...
Sreda 27.05.2015. 08:00
Жива срамота . Србија се из дан у дан све више цепа а народ ћути и трпи . Брисел сваког дана даје нове ултиматуме Србији и Влада Србије испуњава све захтеве запада .Србија је окупирана 5 октобра 2000.год. када су на власт дошли плаћеници Вашингтона и Брисела .Ово је тек почетак распада Србије . Од Србије остаће Београдски пашалук ." Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online