Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.11.2009.
20:15
Tanjug A

Treća žrtva novog gripa u Srbiji

Žena iz Ćuprije preminula je u utorak popodne nakon što je ustanovljeno da je bila inficirana virusom novog gripa A (H1N1), izjavio je predsednik Radne grupe Ministrastva zdravlja za praćenje novog gripa dr Predrag Kon.

Predrag Kon

Žena iz Ćuprije treća je žrtva novog gripa, posle Suzane R. iz sela Veliki Šiljakovac kod Kruševca, koja je preminula na putu od Kruševca ka Infektivnoj klinici u Beogradu, i žene iz Gornjeg Milakovca, kod Kraljeva, koja je nakon hospitalizacije u Kraljevu, zbog teške kliničke slike premeštena u Urgentni centar Kliničkog centra Kragujevac gde je preminula 21.oktobra.
 

Prema poslednjim podacima u Srbiji ima 204 potvrđena slučaja novog gripa, ali broj obolelih znatno je veći, kazao je Kon.

On je istakao da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna, da postoji mogućnost da se u bliskoj budućnosti pojave novi slučajvi obolelih i da epidemija bude prisutna na celoj teritoriji Srbije.

Grip i u Kosovskoj Mitrovici


Kod jednog deteta iz Kosovske Mitrovice izolovan je virus H1N1, što je prvi potvrđeni slučaj obolevanja od novog gripa na teritoriji Kosova i Metohije, izjavila je upravnica mitrovičke bolnice Milena Cvetković.
 

Ona je lokalnom radiju Kontakt Plus rekla da je sa Instituta Torlak potvrđeno prisustvo virusa kod mališana iz Kosovske Mitrovice, koji je na kućnom lečenju i koji se oseća dobro.

 

I pored pojave novog gripa u Kosovskoj Mitrovici, kako je navela, nema mesta panici, a u u skladu sa preporukama Ministarsva zdravlja Srbije biće preduzete sve neophodne epidemiološke mere.

 


"Očekuje se da se u bliskoj budućnosti prijave novi slučajevi u drugim područijima Srbije, tako da se lako mogu steći uslovi za epidemiju na celoj teritoriji zemlje što, za sada, još nije slučaj", kazao je Kon.

On je, međutim, rekao da je ukupan porast obolelih još uvek nizak i da bez obzira na broj teško obolelih za sada nema razloga za zatvaranje škola i naglasio da je među teško obolelim i jedna jednomesečna beba koja je inficirana virusom i koja se nalazi na respiratoru.


Na Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak" u toku jednog dana maksimalno se mogu ispitati 24 sumnjiva slučaja, kazao je Kon i istakao da sa pojavom epidemije koja je široko rasprostranjena postaje besmisleno ispitivanje svakog teškog slučaja.


"Važno je da lekari koji zbrinjavaju obolele svaki teški slučaj za koji veruju da je povezan sa gripom A (H1N1) prihvate kao novi grip i odmah započnu sa lečenjem, jer neće biti mogućnosti za ispitivanje svakog teškog slučaja, labaratorijsko ispitivanje vršiće se samo kada je neophodno pacijenta priključiti na respirator", kazao je Kon.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online