Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 25.05.2015.
11:04
J. L. Petković - Vesti A

Euleks nekritički o napadima na povratnike

Srbi u opštini Klina na Kosovu ponovo su na meti pljačkaša.

- O kakvoj slobodi kretanja pričaju, kada nismo zaštićeni ni u svojoj kući. Svake noći strepimo kada legnemo, i pitamo se hoćemo li i kako osvanuti, žale se povratnici u toj metohijskoj opštini.

Od početka ove godine u tom kraju dogodilo se 15 napada i pljačkanja povratnika, a policija je nedavno prvi put uhapsila sedmoro kriminalaca. To očigledno nije bilo dovoljno da se stane sa pljačkom.

Novi problem na politički osetljivom terenu napravio je izveštaj Euleksovog mobilnog tima o incidentima u Klini.

U tom dokumetu u koji su "Vesti" imale uvid, nekritički se izveštava o događajima u Klini, a izvestioci se pozivaju na reči komandira lokalne stanice policije koji problem relativizuje i tvrdi da srpski mediji i predstavnici "paralelnih (srpskih) struktura" - lažu.

Lopovi na slobodi

Policija je nedavno uhapsila sedmoro lopova koji su krali imovinu Srba. Branimir Stojanović kaže da su, prema nezvaničnim saznanjima koje ima, neki od njih, a možda i svi,  pušteni iz pritvora. I dalje se čeka na rasvetljavanje svih napada na povratnike koji su se dogodili proteklih godina.

- Situacija je postala još gora zbog rada "paralelnih struktura"; neki srpski zvaničnici redovno daju lažne izjave ili preteruju u srpskim medijima koji objavljuju lažne informacije, iako ih komandir stanice lično obavesti drugačije. Jedan od tih primera je pljačka koja se dogodila 18 maja 2015., gde je pogrešno navedeno da stariji bračni par povređen, navodi Euleks u svom izveštaju.

Ovaj izveštaj misije EU vladavine prava na Kosovu, otišao je na sto ambasadora EU u Prištini i značajno je uticao na njihov stav prema napadima na Srbe u Klini, pa su na poslednjem zajedničkom sastanaku ipak odlučili da se na odazovu pozivu predstavnika srpske zajednice u kosovskim institucijama i sa njima obiđu povratnička mesta.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović podvlači da je situacija gora nego što su prikazivali mediji. On ističe da je nezadovoljan izveštavanjem Euleksovog mobilnog tima o napadima i razlozima koji su do njih doveli, i najavljuje da će tražiti od šefa Euleksa odgovornost za one koji su pisali taj izveštaj.

- Povratnici u takvoj situaciji da bi svi trebalo da se zabrinu i da se zapitaju da li rade svoj posao ili to treba neko drugi da radi za njih? Napisali su da to nisu međuetnički sukobi, niti etnički motivisani, već da je reč o običnom kriminalu. Kako to da obični kriminalci napadajući pitaju (povratnike) zašto imaju visoku cenu za svoju imovinu, zašto nisu prodali svoje kuće, kada će da idu za Srbiju - kaže zamenik premijera Kosova.

Incident koji se spominje u Euleksovom izveštaju dogodio se u upravo u porodičnoj kući 82-godišenjeg Miodraga Konića, dok su oni i njegova 78-godišnja supruga Neda spavali.

- Ovo nikada nije bilo, pa ni dok je bilo rata. Nikada se nije dešavalo da ti u navodnom miru upadnu u kuću u pola noći, pretuku i opljačkaju kada god im se prohte. Dokazali su da mogu motkama da nas ubiju na spavanju jer nemamo nikakvu zaštitu - ističe Miodrag Konić. On ponavlja da se i on i drugi Srbi koji su se vratili u Metohiju osećaju kao robijaši u zatvoru.

Privremeno rešenje

Kosovska policija je kao privremeno rešenje ponudila da se u Klini zaposle policajci Srbi. Oni bi bili privremeno prebačeni iz policijskih stanica u Gračanici, odakle bi došlo četvoro policajaca i po dvoje iz Kosova Polja i Lipljana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.05.2015. 12:34
Nije istina,nego toje politika Srbije i nista drugo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online