Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.04.2010.
19:31
Vestionline, B92 A

Još tri masovne grobnice u Srbiji?!

Predsednik Komisije za nestale u Vladi Kosova Prenkom Đetaj kaže da ima informacije o postojanju još tri masovne grobnice na teritoriji Srbije.

 Dokazi o postojanju masovnih grobnica u Srbiji
 

"Imamo informacije da u Srbiji postoje tri masovne grobnice u kojima su sahranjeni Albanci tokom sanacije terena u vreme rata na Kosovu 1999. godine. Jedna je u blizini sela Tupale, u opštini Medveđa. Druga u mestu Rudnica kod Raške i treća u jezeru Perućac", kazao je Đetaj.

Tokom jučerašnjeg dana predstavnici vladnih komisija za nestale iz Prištine i Beograda, obišli su mesto u blizini Sijarinske banje u kojoj se navodno nalazi jedna masovna grobnica.

Đetaj kaže da je na mogučnost postojanja masovne grobnice upozorio jedan svedok iz tog kraja koji trenutno živi u Prištini. "Opisivao je da je bilo kretanja vozila, kopanja, transporta, da se noću radilo, pod reflektorima", kaže Đetaj.

I član komisije iz Prištine, specijalista sudske medicine, Arsim Grdžaliu kaže da postoje informacije o navodnim masovnim grobnicama.

"Pored Medveđe gde smo bili juče, planirano je da se tokom leta ponovo sagleda jedna lokacija kod Rudnice, gde se, kako se sumnja, nalaze tela između 250 i 300 Albanaca", kazao je Grdžaliu.

Đetaj kaže da će u dogovoru sa Beogradom i uz posredstvo Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta još jednom običi sumnjive lokacije i posle toga odlučiti šta će se dalje preduzimati. Prema njegovim rečima saradnja radnih grupa Kosova i Srbije je dobra i bez primedbi. Prema podacima MKCK na Kosovu se nestalima smatra još 1.862 lica.

Vekarić: Tužilaštvo upoznato sa sumnjama

 

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je da je to tužilastvo upoznato sa sumnjama da u selu Sijarina kod Medveđe postoji masovna grobnica.

 

"Mi sve vreme radimo na tome da pronađemo tela žrtava jer predmeti koje procesuiramo tako imaju mnogo jači karakter i mnogo je lakše ižneti našu argumentaciju pred Većem za ratne zločine", kazao je agenciji Beta Vekarić, koji je i portparol Tužilaštva.

 

Kako je naveo, Tužilaštvo proverava sva saznanja iz istrage.

 

"Mi smo u stalnoj komunikaciji sa Komisijom za nestale, a imamo i izuzetno dobru komunikaciju sa međunarodnim institucijama na Kosovu i dosta toga dobijamo upravo od njih", dodao je Vekarić, ne precizirajući da li ima još sumnjivih lokacija i kada će one biti pretražene.

 

Odgovarajući na pitanje da li je saradnja sa Euleksom poboljšana, posebno posle prošlogodišnjih problema sa istragom o trgovini organima Srba i drugih nealbanaca otetih na Kosovu tokom i posle bombardovanja Srbije, Vekarić je kazao da je saradnja odlična.

 

"Ta je saradnja odlična i Euleks i Fond za humanitarno pravo imaju velike zasluge za istragu u slučaju sela Ćuška koju smo pokrenuli", kazao je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 12:52
no coment
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online