Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.04.2010.
18:03
Srna A

Protest radnika za 1. maj širom Srbije

Međunarodni praznik rada - 1. maj sindikati će sutra obeležiti protestima u Beogradu, Kruševcu i Kragujevcu, kako bi izrazili nezadovoljstvo i skrenuli pažnju vlasti na sve teži položaj radnika u Srbiji.

Radnici nezadovoljni svojim statusom
 

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" organizovaće prvomajsku šetnju pod nazivom "Vratite dostojanstvo građanima i radnicima Srbije", koja će započeti u 11.00 časova na platou kod Terazijske česme.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata 1. maj će obeležiti akcijom u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, sa početkom u 12.00 časova kod "Ruskog cara".

Kako je najavljeno, delegacija predstavnika sindikata će pre okupljanja, u 10.00 časova, predati zahteve predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću, zameniku predsednika Vlade Ivici Dačiću, kao i ministarki finansija Diani Dragutinović.

Posle okupljanja kolona će se kretati Ulicom srpskih vladara, zastaće pored Predsedništva Srbije, gde će uz performans predstavnici sindikata predati zahteve i predsedniku Srbije Borisu Tadiću, nakon čega će se uputiti ka Slaviji, gde će položiti vijenac na spomenik Dimitriju Tucoviću.

Posle polaganja venaca, kolona će se kretati Beogradskom ulicom ka Bulevaru kralja Aleksandra, proći pored Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, gde će izvesti performans i uputiti se ka Terazijama do Agencije za privatizaciju, gde će završiti protest.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, za Praznik rada, koji je državni praznik, neradni dani su 1. i 2. maj, a s obzirom na to da ove godine drugi dan prvomajskih praznika pada u nedelju, ne radi se ni prvog narednog dana, odnosno u ponedeljak 3. maja.

Policijski sindikat Srbije i Novi sindikat zdravstva Srbije najavili su zajednički protest na Trgu Dimitrija Tucovića u Beogradu sa početkom u 12.00 časova, a okupljeni će se uputiti u protestnu šetnju od Slavije do Spomenika pobedniku na Kalemegdanu.

Granski sindikat hemije, nemetala, energetike i rudarstva "Nezavisnost" najavio je protestni skup u Kruševcu, koji će simbolično početi u pet do 12 na Trgu kosovskih junaka, dok će se Samostalni sindikat metalaca Srbije okupiti na Trgu u Kragujevcu sa početkom u 11 sati.

Socijaldemokratska partija Srbije, čiji je lider Rasim Ljajić, uključila se u obeležavanje Međunarodnog dana rada, a aktivisti te partije deliće doručak vozačima na okretnici Zeleni venac u Beogradu, a zatim posetiti Kol centar Hitne pomoći gde će davati osveženje onima koji taj dan rade.

Mnogi građani će, kao i obično, praznične dane iskoristiti za odmor u nekom od gradskih izletišta, a 4. Crkveno-narodni krajiški sabor počinje arhijerejskom liturgijom u 9.30 časova u Manastiru Krušedol na Fruškoj gori, parastos stradalim Krajišnicima u hrvatskoj agresiji "Bljesak" kao i za sve Srbe nastradale u ratovima od 1991. godine do 1999. godine i umrle u izbeglištvu održaće se u 11 časova.


Otvaranje ovog već tracionalnog sabora koji okupi više destina hiljada žitelja Beograda, Novog Sada i drugih mesta širom Vojvodine, biće u 14.00 časova, a predviđene su besede, kosovska kazivanja, hor, nastup kulturno-umetničkih duštava, ojkačke ženske i muške pevačke grupe, grupa "Minđušari". Gosti ovog skupa biće braća Bajići, Danka Stojiljković, Svetlana Spajić, Petar Kralj, Čeda Marković i Bora Đorđević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online