Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 17.05.2015.
05:00
J. Arsenović - Vesti A

Vašington i Moskva u trci za pridobijanje Beograda

Iznenadni dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd i istovremeno potvrda da će predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić 1. juna boraviti u prvoj zvaničnoj poseti SAD od kada je pre godinu dana izabran za premijera još jednom potvrđuju poziciju Beograda da želi dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom, ali i istovremeno i to da Vašington i Moskva nastoje da srpske vlasti pridobiju za svoje interese.

Tanjug
Srbija mora da uveze ruska vozila: Lavrov i Vučić

Lavrov, koji je u petak okončao dvodnevnu posetu Beogradu, došao je i sa velikodušnom ponudom srpskim zvaničnicima - Rusija je spremna da potpiše ugovor koji će obezbediti bescarinski izvoz fijata na rusko tržište.

Od EU nema nazad

Vučić u SAD putuje na poziv Vašingtona, a sastaće se s potpredsednikom Džozefom Bajdenom, senatorima i kongresmenima. U intervjuu za "Vol strit žurnal" Vučić je naveo da posetu vidi kao šansu da ubedi Vašington da pomogne Srbiji na putu ka članstvu u EU, što je strateški cilj Beograda s kojeg, kako je rekao, "nema povratka".
- Imam razočaranja i lična i politička kada je reč o Evropskoj uniji... Ali, moj posao je da vodim računa o strateški važnim pitanjima za ovu zemlju - rekao je srpski premijer.

Prema pisanju "Danasa", ovu dobru vest za srpsku privredu Lavrov je saopštio premijeru Vučiću, a detalji u vezi s izvozom 5.000 automobila fijata 500L na godišnjem nivou tek treba da budu usaglašeni, s tim što u istoj količini Srbija treba da prihvati uvoz ruskih vozila.

- Danas se obično svi opredele ili-ili. Srbija ne odustaje od saradnje s Moskovom iako ide ka Evropskoj uniji. Malo je takvih zemalja - pohvalio je Lavrov srpski stav da ne uvodi sankcije Kremlju.

Kako će premijer Vučić proći u Vašingtonu početkom sledećeg meseca diskutabilno je pitanje.

Analitičari procenjuju da se Vašington oseća suviše nadmoćno da bi dobrim ponudama "kupovao" srpsku stranu i da je otud pre moguće da će u Beloj kući uslediti diplomatsko zavrtanje ruku srpskom premijeru.

Sa najuticajnijm zapadnim partnerom Srbija ima više spornih momenata nego što je to slučaj sa Rusijom, a ko je štićenik zapada na Balkanu, postalo je jasno i poslednjim nevernim Tomama kada iz Vašingtona i Brisela nisu stigle jasne osude albanskih terorista u Kumanovu, kao i upadljivo ćutanje o najavama stvaranja tzv. velike iliti prirodne Albanije.

Za potpredsednika Centra za spoljnu politiku Dragana Đukanovića i poseta Lavrova i Vučićev odlazak u Vašington su pokušaj davanja signala Beogradu i sa istoka i sa zapada.

- Radi se o legitimnim pokušajima da se Srbija pridobije na svoju stranu. S druge strane, jasno je da Beograd pokušava da na određeni način očuva svoj evropski put bez remećenja odnosa sa svojim neevropskim partnerima. Srbija još uspešno balansira, a koliko će to trajati zavisi od razvoja događaja u Ukrajini, eventualno dodatnog zaoštravanja odnosa između Rusije i SAD, kao i od komplikacija odnosa na Balkanu - komentariše Đukanović za "Vesti".

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.05.2015. 05:04
Fashington je okupirao Srbiju 2000. dolaskom dos na vlast!
Nedelja 17.05.2015. 11:59
sve ovo pada u ovodu kada slina iz Bugojna ode na raport kod kirbija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online