Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.04.2010.
18:12
Tanjug A

Grčka podržava evrointegracije Srbije

Zvanična Atina ponovo je danas potvrdila podršku evropskim integracijama Srbije i saradnji zemalja regiona tokom razgovora premijera dve države Jorgosa Papandreua i Mirka Cvetkovića.

Papandreu i Cvetković razgovarali o budućnosti Srbije i regiona


Otvarajući ekonomski forum u Atini u organizaciji časopisa "Ekonomist", na kome je bilo reči i o ekonomskom oporavku Srbije, srpski premijer je poručio da je Srbija u potpunosti posvećena razvoju regionalne saradnje i evropskim integracijama Balkana.


Cvetković je izrazio uverenje da je EU konačno odredište regiona i da je to jedina garancija za njegovu dugotrajnu stabilnost i napredak, i naglasio da će Vlada Srbije podržati svaku akciju koja ima za cilj jačanje regionalne saradnje, zato što to predstavlja ulaganje za zajedničku budućnost.


O procesu evrointegracija Srbije Cvetković je razgovarao i sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom, i u tom razgovoru izražena je podrška "Agendi 2014", koja predviđa ulazak država Zapadnog Balkana u EU, i istaknuto da je Srbiji mesto u evropskoj porodici naroda.


"Potrebno je da Srbija u što kraćem roku postane članica evropske porodice naroda, jer joj to mesto i pripada", kazao je grčki premijer, čija je zemlja ranije pokrenula ideju da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da postanu članice Unije do 2014.


Premijeri su, na zajedničkoj konferenciji za novinare, odnose Srbije i Grčke ocenili kao veoma dobre, istakavši da je to zasnovano na istorijskim, prijateljskim vezama dva naroda.


Papandreu je dodao i da Grčka podržava evropsku perspektivu Srbije i u okviru toga pozdravlja rezoluciju o Srebrenici, koju je nedavno usvojila Skupština Srbije, jer to doprinosi boljim odnosima na celom Balkanu.


Povodom stanja na Kosovu i Metohiji, Papandreu se založio za zaštitu ljudskih prava i kulturne baštine, istakavši da je jedan od ciljeva Grčke i zaštita srpskih pravoslavnih manastira u našoj južnoj pokrajini.


Kada je reč o ekonomskom opravku Srbije i budućim projektima, Cvetković je na forumu ukazao da se u ovoj godini vide prvi znaci ekonomskog oporavka Srbije, ali da to još nije dovoljno za popravljanje životnog standarda građana.


On je naveo da će Srbija nastaviti da sprovodi stend baj aranžman sa MMF, što je osnova za makroekonomsku stabilnost i povećanje poverenja investitora, kao i da će, kada je reč o infrastrukturnim projektima, pažnja biti usmerena ka Koridoru 10.


Tokom boravka u Atini, Cvetković se sastao i sa predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofiasom, i zahvalio mu se na podršci koju zvanična Nikozija pruža Srbiji na putu ka EU, kao i kontinuiranoj podršci na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online