Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.05.2015.
22:15
Tanjug A

Gradonačelnik o prevozu, ali i o bivšoj vlasti

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će izmenama sistema gradskog prevoza, karta za prigradski saobraćaj koštati 20 do 30 odsto manje, kao i da će grad biti podeljen u zone, a upotreba vozila u skladu sa pravim potrebama i brojem putnika.

Tanjug
Siniša Mali: Problemi saobraćaja se ne rešavaju ad hok već sistemski

Te promene bi, kako je Mali rekao na RTS, mogle da nastupe već od 1. septembra, a najkasnije 1. januara 2016. godine.

Kako je istakao, ideja je da se cena karte određuje prema broju kilometra koji se prođu, a cene u gradskim zonama se neće menjati, dok će u prigradskim one biti jeftinije.

Mali je naveo da se problem prevoza rešavao decenijama unazad na stihijski način, dok se sada rešava sistemski, pa su tako nadležni izbrojali putnike, znaju koja linija treba da se proširi, koja da se skrati, koliko putnika u kom trenutku ima u kom vozilu...

Slabo se vozimo tramvaje

- Na osnovu toga, Saobraćajni fakultet radi studiju o optimizaciji saobraćaja nove mreže linija i mi ćemo prvu verziju te studije imati u junu sa idejom da je od 1. septembra ili 1. januara primenimo kako bi pokušali da optimizujemo broj vozila na jednoj liniji u određenom trenutku - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, pokazalo se da je stepen iskorišćenosti tramvaja u Beogradu osam odsto, što pokazuje da su oni u potpunosti neiskorišćeni, dok su neki autobusi prenatrpani. Kako je objasnio, brojanje putnika koje je izvršeno daje mogućnost da se posle više godina dobije optimalna mreža linija sa optimalnim brojem vozila, i onda će se znati da li treba kupiti autobuse, tramvaje i trolejbuse.

Modernizacija

Mali je podsetio i da je izašao javni poziv za uvođenje bežičnog interneta u autobuse, što neće mnogo koštati, a poboljšaće kvalitet saobraćaja.

Podsetio je i da je potpisan ugovor za nabavku 30 novih autobusa, kao i da će sledeće godine biti kupljeno još 80, što ukazuje da se polako obnavlja vozni park.

Ove godine, kako je rekao, ističe ugovor sa privatnim prevoznicima, pa će na novom tenderu postojati kriterijumi usmereni ka poboljšanju kvaliteta saobraćaja, poput neophodnosti postojanja klima uređaja i brojača putnika.

Govoreći o klima uređajima u gradskom prevozu koji ne rade, Mali je rekao da su u prošlosti kupljeni klima uređaji i ugrađeni u stare autobuse, čiji slabi motori ne mogu da ih podnesu, što, rekao je, nema veze sa utroškom goriva.

Gradonačelnik je rekao i da je prethodna gradska vlast kupila tramvaje vredne 80 miliona evra koje na pola šina ne mogu da idu, a voze sa stepenom iskorišćenosti od osam odsto.

- Dakle, ne možete da rešavate problem saobraćaja ad hok. Mi smo na pragu sistemskog rešenja sa novom mrežom linija, novim tarifnim sistemom... - podvukao je.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online