Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 14.05.2015.
08:54
Tanjug A

"Srbija i Makedonija nisu slične"

"Srbija je spremna da jako i nedvosmisleno odgovori na bezbednosne rizike i niko ne treba da sumnja da će bezbednost građana Srbije u bilo kom delu naše teritorije biti ugrožena" izjavila je u intervjuu za "Danas" Marija Obradović, predsednica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Tanjug
Srpska žandarmerija spremna za borbu protiv terorizma

Upitana da li postoji opasnost da se teroristički napadi iz Zvornika i Kumanova preliju na Srbiju, ona je rekla da su bezbednosne snage u Srbiji potpuno spremne da reaguju brzo, efikasno i odlučno u slučaju ugrožavanja mira i bezbednosti na teritoriji naše zemlje, a pripadnici žandarmerije i protivterorističkih jedinica raspoređeni su na području koje potencijalno može biti ugroženo usled dešavanja u Makedoniji.

- Imajući u vidu da je konfliktan period na ovim prostorima dugo trajao, da je raznoliko stanovništvo u pogledu nacija i veroispovesti, sa stalnim težnjama ekstremnih pojedinaca i grupa za nacionalno ujedinjenje, svesni smo da je neophodno neprestano ulaganje napora da se osiguraju mir i stabilnost - kaže Obradovićeva.

Ona smatra da su "pomalo nespretno i opasno poređenje" ocene pojedinih analitičara da i u Srbiji, kao i u Makedoniji postoji žestoka podeljenost između vlasti i opozicije, ali da je sreća u nesreći to što srpska opozicija nije od autoriteta i što ne može da izvede ono što i opozicija u Makedoniji.

- Istini za volju, pojedini opozicioni političari pozivali su na nemire i prizivali 'ukrajinski scenario', ali to nije imalo pozadinu koju bismo uporedili sa dešavanjima u Makedoniji. Sigurna sam da niko u našoj zemlji ne želi krvoproliće, stradanja i ubistva kao sredstvo za dolazak na vlast. Naše društvo je, lično ocenjujem, napredovalo u korišćenju vrste sredstava u političkoj borbi za preuzimanje odgovornosti za vladanje državom - istakla je Marija Obradović.

Upitana da li Srbija spas od terorizma treba da traži u ubrzanju saradnje sa NATO i ubrzanju ulaska u EU, ona je ukazala da neprestano ulaganje napora u aktivno pracenje bezbednosne situacije jedini je način borbe sa terorizmom.

- Svakodnevne aktivnosti na jačanju ljudskih, obaveštajnih i tehničkih kapaciteta su recept za snažan odgovor na terorizam. Ukoliko govorimo o saradnji sa NATO, jasno je da smo svesni značaja o međunarodnoj, zajedničkoj borbi protiv terorista kao globalnoj pretnji, ali to je jedna stvar, a potpuno druga strana medalje je vojna neutralnost kojoj Srbija ostaje posvećena - naglasila je Obradovićeva.

Prema njenim rečima, potpisivanje IPAP sa NATO svedoči o našoj iskrenoj posvećenosti izgradnji stabilnosti, poverenja i mira, posebno u regionu.

 -Ubrzanje i napredak koji Srbija beleži u evropskim integracijama samo mogu da budu dodatni stimulans za bezbednosne strukture i istovremeno jačanje tog sektora - dodala je ona.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.05.2015. 09:35
A stoje sa Kosovo-m ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online