Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.04.2010.
15:14
Vestionline A

Baroso pisao Tadiću o reizboru srpskih sudija

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso ocenio je u pismu Društvu sudija Srbije da je postupak reizbora sudija i tužilaca imao "značajne nedostatke" i da je to pitanje pokrenuto u razgovoru sa "srpskim sagovornicima" kako bi preispitali postupak, rekla je danas predsednik Društva Dragana Boljević prenoseći sadržaj pisma Baroza.

Boljević je rekla, na konferenciji za novinare, da je Evropska komisija pismo sa takvim sadržajem uputila u martu predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i ministarki pravde Snežani Malović i pozvala je ministarku da ga objavi.


Boljević je, na pitanje da li očekuje reagovanje zaduženih za sprovođenje reforme pravosuđa, rekla da će "ili promeniti stav ili položaje".


"Ne možemo biti taoci desetak ljudi, ne samo nereizabrane sudije i tužioci već svi građani koji žele da zemlja pristupi Evropskoj uniji", rekla je Boljević, navodeći da ovakvi nedostaci u sprovođenju reforme pravosuđa sprečavaju evropske integracije.


U pismu Baroza, koje je Društvo dobilo 27. aprila ove godine, navodi se da su tokom februara Evropska komisija i eksperti iz zemalja članica Evropske unije bili u misiji radi ocene načina na koji je postupak reizbora sproveden.


Zaključci ekspertske misije potvrđuju da je postupak reizbora pokazao značajne nedostatke u pogledu sastava i nezavisnosti Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, primene objektivnih kriterijuma, kao i transparentnosti i pouzdanosti celokupnog procesa, navodi se u pismu Baroza, saopštila je Boljević.


Pismo je, prema njenim rečima, dobilo i Udruženje tužilaca i zamenika tužilaca.


Takođe, u pismu se, naglasila je Boljević, kaže da su predstavnici Evropske komisije "pokrenuli pitanje navedenih nedostataka sa srpskim sagovornicima na nedvosmislen način i zamolili ih da preispitanju ovaj postupak".


Boljević je rekla i da su ona i druge nereizbrane sudije uputile urgenciju Ustavnom sudu Srbije, jer još nije odlučio o njihovim žalbama, navodeći da bi zbog toga mogli da se obrate Sudu za ljudska prava u Strazburu.


Predsednik Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca Goran Ilić ocenio je da su dve temeljne tačke pisma Baroza, "potvrda stavova Udruženja i Društva sudija Srbije o nedostacima", opšteg izbora, odnosno reizbora, kao i očekivanje da se to popravi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online