Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.04.2010.
11:38 >> 13:59h
Tanjug A

Vojna saradnja Srbije i Hrvatske!?

Srbija i Hrvatska uskoro bi trebalo da potpišu sporazum o vojnoj saradnji koji bi omogućio da oficiri ili vojnici jedne od potpisnica učestvuju kao posmatrači ili aktivni učesnici na vežbama vojske druge potpisnice. Sporazum treba da potpišu ministri odbrana Srbije Dragan Šutanovac i Hrvatske Branko Vukelić prilikom službene posete Šutanovca Hrvatskoj, najavljuju hrvatski mediji.

Ima li ovde mesta za hrvatske oficire?!

Službenih informacija o terminu Šutanovčeve posete Zagrebu još nema, ali mediji imaju potvrdu hrvatskog ministarstva odbrane da će sporazum svakako biti potpisan tokom ove godine.


Potpisivanjem sporazuma, Hrvatska bi imala rešenu vojnu saradnju sa svim zemljama regiona.

A ovde za srpske?!

Detalji sporazuma još nisu javni, ali bi, kako ističu mediji, saradnja na području zajedničke obuke trebalo da omogući da hrvatski oficiri učestvuju u obuci vojske Srbije i obratno. Mediji ističu da tu neće biti reči o velikom broju oficira, već jednom ili dvojici.

Srpska vojska u hrvatskim uniformama?!

 

Osim najavama potpisivanja sporazuma, pojedini mediji bave se i nabavkama vojne oprema i nauoržanja.

 

Po pisanju "Jutarnjeg lista", na nedavnom vojnom sajmu u Bukureštu predstavnici Vojske Srbije pokazali su veliki interes za vojnu uniformu koje za potrebe armija Hrvatske i Crne Gore izrađuje kompanija "Kroko", kao i za šlem kompanije "Šestan-Buš".


Srpska vojska je, prema istom izvoru, u procesu promene uniforme, pa je hrvatskoj kompaniji najavljeno da bi još ove godine mogla biti pozvana na konkurs za razvoj nove uniforme.

Za razliku od vojnih sporazuma sa Slovenijom, sporazum neće predviđati zajedničke vojne vežbe, već će se saradnja ostvarivati učešćem na vežbama, što bi značilo da će u skoroj budućnosti Hrvatska svoje oficire slati kao posmatrače ili aktivne učesnike na vežbe srpske vojske, dok će na vežbama Hrvatske vojske moći da učestvuju i oficiri srpske vojske.


Predviđena je saradnja po pitanju bezbednosne politike i planiranja odbrane, operacijama podrške miru, na području atomsko-biološko-hemijske zaštite i drugim područjima od zajedničkog interesa.


Ipak, sporazum Hrvatske i Srbije neće obuhvatati razmenu bezbednosnih informacija, ističu mediji, iako ostavljaju mogućnost da se to desi u narednim godinama.


Na tekstu vojnog sporazuma dva ministarstva odbrane rade više od godinu dana, a sve je usporeno hrvatskim priznanjem Kosova.


Ipak, bez obzira na dosadašnje nepostojanje formalnog sporazuma o saradnji, dve vojske na tehničkom nivou dobro sarađuju već godinama, ističu u ministarstvu odbrane.

Ministarstvo odbrane: Prednost domaćim kompanijama

Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je navode zagrebačkog "Jutarnjeg lista" da su predstavnici Vojske Srbije zainteresovani za nabavku vojne uniforme hrvatske kompanija "Kroko", kao i za šlem kompanije "Šestan-Buš".


Ministarstvo odbrane podsetilo je da je strateško opredeljenje tog resora da se prilikom svih nabavki za VS apsulutna prednost da proizvođačima i kompanijama iz Srbije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online