Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 04.05.2015.
10:56
blic.rs A

SPC godišnje zaradi 140 miliona evra

Godišnje se u 40 eparhija SPC godišnje sakupi oko 140 miliona evra, objavio je "Blic". List navodi da su u vreme krize eparhije SPC bile jedne od najvećih investitora i da je novac ulagan u hotele, vinarije, poljoprivrednu proizvodnju, jer im država na sve prihode od prodaje sveća, verskih obreda, izdavanja prostora, ne naplaćuje dažbine.

Reuters
Crkva ne plaća porez na svoje delatosti, a sve naplaćuje

Od svih prihoda u 40 eparhija SPC godišnje se slije između 130 i 150 miliona evra, otkrio je za "Blic" jedan od insajdera u vrhu SPC. List navodi i da samo od prodaje sveća i verskih obreda jedna eparhija može da zaradi i do pet miliona evra godišnje.

- Tu treba dodati i biznis koji je većina eparhija razvila i od koga dobro zarađuju. U okviru crkvenih kompleksa izdaju se objekti, daje u zakup zemljište, otvaraju privredni objekti, podižu vinarije. Samo Zahumsko-hercegovačka eparhije u SAD izveze oko 100.000 boca svog vina - objašnjava sagovornik "Blica".

Najviše novca u SPC dolazi od donacija, odnosno od "verskog pomodarstva". Novokomponovani vernici misle da će svoje grehe sprati ako daju prilog crkvi. Tako se u jednoj beogradskoj crkvi među dobrotvorima, čije je ime upisano na ploči, našao poznati kriminalac koji je pre nekoliko godina ubijen u sačekuši, a koji je donirao crkvi 500.000 evra, navodi taj list.

Blic piše i da država iz budžeta plaća socijalno i zdravstveno osiguranje sveštenika SPC, za šta će ove godine biti izdvojeno devet miliona evra.

List podseća na slučaj iz februara 2013. godine kada je glavni blagajnik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke S.Ž. uhapšen zbog krađe gotovo milion evra u kešu iz patrijaršijske kase. On je iz kase, kako se navodi u tekstu, uzeo 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 dolara i 890.000 evra.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.05.2015. 18:23
Da nećete možda da zavučete svoje duge prste ispod raspeća.Sramota,licitirati zaradom crkve.Ono što se stavi pred ikonu i oltar je takodje svetinja,a i ako zaradjuju na drugi način radom zar je to toliki greh.Najbolje je ništa ne raditi i baviti se najunosnijim biznisom-drping biznis.
Ponedeljak 04.05.2015. 11:16
blic(drugi naziv smrdljive novine)ne treba komentarisati
Ponedeljak 04.05.2015. 11:11
Pa sta i da zarade bilione, bolje se pobriniti za one belosvetske lazove i genocidne istrebbitelje katolike i njihovo cvece handzarsko....njihovi sponzori obrcu trilione sa uljem....Ocemo blic prica bre, zar ne rade i oni sa ciu.....a masoni ?!!..........Mars u 3 pm propagandisti zapadnih obav.sluzbi...prodali ste se...u stvari postavljali ste lokatore.......pa nije ni cudo kod tolikih mamojebbaca, da su usstasse bile u stanju onoliko Srbstva da uniste, kod takvih izroda, svakome ko se od vas zamerijo Srbstvu, treba pod hitno u datom vremenu da mu se oduzme drzavljanstvo-imovina..sva gradjanska prava, pa budite evroBljani i homici-kapitalisti-nacci-natovci-katolici-islamisti-masoni-sektasi-milogorci....Sta god hocete.......+ Samo smradovi nikada neceta da se zovete Srbi + + Bog Cuva Srbe +..........a ostali ummrite !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online