Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.04.2010.
14:40 >> 15:49h
B92, Tanjug A

Palma je ključan čovek za Vladu Srbije

Švedski ambasador u Srbiji Krister Bringeus ocenio je da je Dragan Marković Palma bio "ključni čovek za formiranje proevropske Vlade Srbije", prenose beogradski mediji.

"Jagodina je jedna dinamična i funkcionalna sredina koju vodi veliki srpski patriota Dragan Marković Palma, koji je bio ključni čovek za formiranje proevropske Vlade Srbije", rekao je Bringeus u Jagodini.

"Moj najponosniji trenutak u trogodišnjem mandatu ambasadora u Beogradu je odlazak u Stokholm, decembra prošle godine sa predsednikom Tadićem, kada je Srbija i zvanično predala kandidaturu za ulazak u Evropsku uniju", dodao je ambasador Švedske.

Na konferenciji za novinare sa Markovićem i kiparskim ambasadorom, Bringeus je dodao da će Švedska učiniti sve da pomogne Srbiji na evropskom putu. Švedski diplomata i kiparski ambasador Homer Mavromatis razgovarali su sa Markovićem i jagodinskim privrednicima, javila je Palma plus.

Izbeći jednostrane akcije na Kosmetu

Mavromatis je izjavio da "treba izbeći bilo kakve jednostrane akcije", kada je u pitanju uništavanje telefonske opreme beogradskih provajdera na Kosovu i Metohiji.

"Sve jednostrane akcije mogu destabilizovati veoma osetljivu situaciju u regionu", rekao je on i ocenio da je bitno da "Euleks ostane neutralan".

 

Bringeus je istakao da je "Euleks statusno neutralan i na Kosmetu je da bi osigurao izgradnju pravnog sistema".
"Kosmet je interes svih nas, posebno Srbije, i niko ne može da dozvoli da ono postane crna rupa a posebno ne komšije Kosova" rekao je on.

Na tom sastanku je dogovoreno da 24. avgusta 30 privrednika iz Jagodine otputuje u Švedsku gde će razgovarati sa švedskim privrednicima i Srbima koji žive u toj državi.

Takođe je dogovoreno da jagodinski privrednici u drugoj polovini godine posete Kipar radi jačanja saradnje te opštine sa zemljama Evropske unije.

"Zahvaljujem se na velikoj pomoći Švedske i njenog ambasadora Kristera Bringeusa na evropskom putu Srbije. Za vreme švedskog predsedavanja Unijom desile su se tri važne stvari za Srbiju. Ukinute su vize, odmrznut je Trgovinski sporazum i predata je kandidatura za članstvo u EU. Nadamo se da će kiparsko predsedavanje Unijom 2012. godine doneti Srbiji i punopravno članstvo", naveo je Marković.

Ambasador Kipra je dodao da je ta država prijateljski nastrojena prema Srbiji i da će podržavati njena nastojanja da što pre postane članica EU.

"Bilo bi nam izuzetno drago, kada bi se to desilo za vreme kiparskog predsedavanja 2012. godine, ali brzina kojom Srbija ide ka Uniji najviše zavisi od same Srbije", naveo je Mavromatis.

Ulazak u Eu zavisi od Srbije

 

Bringeus i Mavromatis ocenili su da datum prijema Srbije u članstvo Evropske unije zavisi od nje same, istakavši da je Srbija na dobrom putu.


"Teško je reći datum kada će to biti, sve zavisi od transformacije Srbije i njenog društva u moderno evropsko društvo", rekao je Bringeus.


Skoro sve države EU su prisutne u Srbiji, podsetio je Bringeus i ocenio da se "40 odsto onoga što Srbija treba da učini kako bi postala pristupni član EU, odnosi na ekologiju".


Mavromatis je ocenio da je "dug proces do pristupanja Srbije EU" ali Srbija treba da nastavi ovim putem, a "na nama je da svaki dan srpskom narodu uputimo pozitivnu poruku, kao što smo uradili prilkikom ukidanja viza".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online