Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 25.04.2015.
11:36
Tanjug A

Čepurin ispratio za Moskvu srpske gardiste

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin danas su, sa vojnog aerodroma Batajnica, svečano ispratili jedinicu Garde koja će 9.maja u Moskvi prodefilovati Crvenim trgom na paradi u čast pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Ambasador Čepurin je izrazio zadovoljstvo što će paradi, na kojoj će učestvovati jedinica srpske vojske, prisustvovati i delegacija Srbije koju će predvoditi predsednik Tomislav Nikolić.

- Mi to visoko cenimo i treba da prisustvuju visoki predstavnici Srbije, jer bi bilo čudno da njih nema, pošto su naši preci, Rusi i Srbi, platili visoku cenu u Drugom svetskom ratu. Milioni naših predaka branili su slobodu i naše države - poručio je on pred polazaka pripadnika Vojske Srbije.

Čepurin je novinarima preneo da je u razgovoru sa srpskim vojnicima čuo da im je velika čast što će učestvovati na tako velikom događaju kao što je parada u Moskvi.

- Rekli su da im je velika čast što će imati priliku da koračaju Crvenim trgom zajedno sa drugim vojnicima. Siguran sam da će se srpska vojska predstaviti na dostojanstven način - podvukao je Čepurin, navodeći da je učešće na paradi i velika odgovornost, jer srpski vojnici učestvuju na istorijskoj paradi, koja će najveća i najveličanstvenija u istoriji.

Za veterane parada na videobimu

Čepurin je u Srbiji uručivao odlikovanja veteranima od kojih sada najmlađi ima 95 godina, zbog čega kaže da bi za njih bio veliki teret putovanje na Paradu u Moskvu. On je najavio da Ambsada Rusije planira da na Trgu Republike postavi videobim preko kojeg bi bila uživo prenošena Parada. Kako kaže, još se vode pregovori sa beogradskim vlastima i naglašvaa da očekuje da će dozvola biti data.

Prema njegovim rečima, 75 vojnika iz Srbije, među kojima i dve žene, koračaće 280 metara Crvenim trgovom.

- Svaki ruski vojnik mašta da bude general i učestvuje u paradi. Srpskim vojnicima ostvariće se ova druga želja - rekao je ruski diplomata.

On je objasnio da je Rusija pozvala na učešće u paradi zemlje koje su učestvovale u borbi protiv fašizma, a Srbija je među tim državama u samom vrhu, pošto je u Drugom svetskom ratu učestvovala od prvog do poslednjeg dana.

Rusi i Srbi, prema njegovim rečima, vekovima su u svim ratovima bili na istoj, ispravnoj strani istorije i pobeđivali zajedno.

Čepirin je naveo da će na paradi učestvovati 15.000 ruskih i 1.300 stranih vojnika. Ovogodišnja parada, prema njegovim rečima, organizovana je drugačije od ranijih, te na njoj neće bit veterani iz drugih zemalja.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Diković, pozdravljajući se sa vojnicima koji putuju u Moskvu, poželeo im je miran let i da uspešno predstavljaju Vojsku Srbije.

- Vi ste garda naše Vojske - naglasio je on.

Među vojnicima koji će predstavljati Vojsku Srbije na paradi u Moskvi su i dve žene, među kojima i poručnik Aleksandra Mišić, koja je istakla da joj je velika čast što može da predstavlja našu zemlju na skupu u Rusiji.

Referent za snabdevanje u Komandi Garde objasnila je da je nakon dobijanja zadatka formirana nacionalna jedinica Vojske Srbije, čiji najveći deo čine pripadnici Garde. Prema njenim rečima, planirano je prodefilovanje jedinice strojevim korakom, uz nošenje naoružanja.

U novijoj istoriji, Vojska Srbije učestvovala je na vojnim paradama u Libiji i Francuskoj, a u Rusiji će Garda prvi put i u svetu pokazati žene u svom stroju. Osim 75 gardista, u Rusiju ide po pripadnik Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i Komande za obuku sa komandantom Gardijskog bataljona potpukovnikom Vladimirom Vukajlovićem na čelu.

POVEZANE VESTI

Subota 25.04.2015. 12:43
Српској војсци је тамо место...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online