Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 18.04.2015.
07:45
J. L. Petković - Vesti A

Uzalud Beograd preti hapšenjem

Iako su srpski zvaničnici najavili hapšenje, Evropska unija očekuje da se u slučaju posete Hašima Tačija Beogradu poštuje procedura predviđena Briselskim sporazumom.

Tanjug
Zavijene porodice u crno: Protest Udruženja nestalih sa Kosova

Tokom dijaloga o normalizaciji dogovorena je procedura uzajamnih poseta srpskih i kosovskih zvaničnika koja predviđa da se sve rešava preko oficira za vezu, rekla je na redovnom brifingu za novinare portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič. Ova vest je usledila nakon što je dan ranije Brisel poručio da nije ni inicijator ni organizator skupa na kojem, prema najavama iz Prištine, treba da učestvuje Tači i da shodno tome ne bilo umesno da to komentariše.

I šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da bi prilikom posete Tačija Beogradu "trebalo da se poštuju određene procedure koje važe u takvim prilikama". To je bilo sve što je s tim u vezi imao da kaže.

Prethodno je šef srpske policije Nebojša Stefanović rekao da će Tači, ako dođe u Beograd, biti priveden. Pre njega tu mogućnost nagovestio je i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević koji je podsetio da je poternica za Tačijem u Srbiji i dalje na snazi.

- Istraga o Tačiju je u prekidu, jer je nedostupan srpskim istražnim organima. Centrala Interpola jeste stopirala važenje poternice za Tačijem u drugim zemljama uz obrazloženje da je reč o najvišim albanskim funkcionerima. Međutim, u Srbiji je na snazi, tako da ako ovde dođe možemo da ga uhapsimo - objasnio je Vukčević.

Tači je u Srbiji proglašen ratnim zločincem i za njim je raspisana poternica zbog njegove uloge u sukobu na Kosovu od 1998. do 1999. godine, a sud u Srbiji ga je 1997. godine u odsustvu osudio na 10 godina zatvora zbog terorizma. Njegov mogući dolazak u Beograd glavna je tema svih domaćih, ali i stranih medija, i potpuno je bacio u drugi plan ideju skupa na kome bi trebalo da učestvuje. Britanski Rojters zaključuje da bi eventualno hapšenje, koje, ocenjuju, nije mnogo verovatno, "predstavljalo diplomatski incident i naljutilo EU u koju i Srbija i Kosovo žele da uđu".

Skup uz podršku Britanaca

Konferencija "Evropske integracije zapadnog Balkana: zajedno možemo bolje" na koju je Tači pozvan i potvrdio dolazak organizuje Omladinski odbor za obrazovanje uz podršku Britanske ambasade u Beogradu. Na njoj će dvadeset govornika diskutovati o evropskim integracijama zemalja u regionu. Ipak, za dolazak predstavika stranih institucija potrebna je saglasnost vlade koju organizator još nije dobio. Na pitanje "Vesti" o učešću Tačija organizator, na čijoj Fejsbuk stranici je osvanulo niz uvreda, kaže: "Mi ne utičemo ko će biti ministar spoljnih poslova."

Spasić: Nećemo se miriti sa zločincima

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM najavljuje da će na mestu održavanja konferencije na kojoj je Tači najavljen postaviti "srpski zid plača", instalaciju sa licima ubijenih i kidnapovanih srpskih civila.
- Mi bismo voleli da dođe, da ga država uhapsi, da se sprovede do tužilaštva, da vidi koliko je porodica zavio u crno. Tači je dokazani predratni, ratni i posleratni zločinac. Država može da radi šta hoće, ali porodice žrtva nikada neće dozvoliti da uđe u državu. Porodice srpskih žrtava ne žele pomirenje za zločincima - ističe predsednik Udruženja Simo Spasić.

POVEZANE VESTI

Subota 18.04.2015. 14:46
A vi bi kao da hapsite Tačija.No no iz Brisela brzom poštom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online