Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.04.2015.
15:09
J. L. Petković - Vesti A

Priznavanje diploma - tehničko rešenje za politički problem

Još u novembru 2011. godine u Briselu je postignut sporazum o priznavanju fakultetskih diploma. Međutim, to što je dogovoreno u okviru dijaloga između Prištine i Beograda, za mlade koji studiraju na Univerzitetu u Prištini, izmeštenom u Kosovsku Mitrovicu, je samo "slovo na papiru".

Tim diplomcima srpskih fakulteta se univerzitetske diplome nisu priznavale pri konkursu za posao u kosovskim instucijama, pa su mogli da dobiju samo poslove koji zahtevaju nižu spremu. 

Tek nedavno, tri godine od sporazuma, kosovske vlasti su odlučile da naprave korak ka poštovanju tog dogovora.

Pitanje priznavanja diploma potrebno je rešiti što pre, kako bi se mladim ljudima omogućilo da ostvare pravo na zaposlenje, zaključak je debate koju je nedavno organovao Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC u severnom delu Kosovske Mitrovice sa temom "Priznavanje diploma". 

Ali, iz onoga što se čulo, može se zaključiti da to neće ići ni lako, ni jednostavno, niti bez mešanja politike. Jer osim što moraju da se priznaju, te fakultetske diplome prištinske vlasti nameravaju da detaljno ispitaju odmeravajući obrazovni plan i progrem, odnosno nostrifikuju.

Kako je objasnio Alister Livingston, viši savetnik u Kancelariji za pitanja zajednice pri kancelariji premijera Vlade Kosova (koja je dobila zadatak da se bavi ovim problemom), prva faza je priznavanje diploma dobijenih na Univerzitetu u Mitrovici i "to će biti jednostrana akcija koju će preduzeti kosovska vlada". Druga faza je, dodao je, "više politička i ticaće se pitanja kako je Univerzitet u Mitrovici povezan sa  obrazovnim sistemom Kosova".

- Priznavanje diploma je poseban tehnički proces i očekuje se da će se završiti do kraja leta 2015. godine. U Prištini će biti osnovan Ekspertski odbor koji će se baviti ovim pitanjima i njega će sačinjavati stručnjaci iz relevantnih institucija, nadamo se i predstavnici Univerziteta u Mitrovici i predstavnici Saveta Evrope, koji će svi zajedno davati svoje stručno mišljenje o priznavanju diploma. Nadamo se da ćemo formirati dve kancelarije jednu u Gračanici, drugu u Mitrovici, a svaki pojedinac koji je završio na tom Univerzitetu, a želi da konkuriše za radno mesto u javnom kosovskom sektoru, podnosiće svoje diplome u jednoj od te dve kancelarije. Diploma će zatim doći do Ekspertskog odbora. Univerzitet u Mitrovici će izdati potvrdu da je diploma validna, a nakon toga će Ekspertski odbor dati svoj zadnji sud, tj. sertifikovati ove diplome kao validne i izjednačene na svim nivoima na Kosovu. To će omogućiti svakom pojedincu da se prijavi za bilo koji posao u okviru javnih institucija Kosova, rekao je on.

Piter Troč iz nevladine organizacije ECMI objasnio je da studenti moraju da sami podnose zahtev za priznavanje diploma.

-  Svaki student ako hoće da njegova ili njena diploma bude priznata, moraće u Gračanici ili Mitrovici da zahteva potvrdu za svoju diplomu. Ta potvrda diplome će važiti samo za javne institucije na Kosovu, objasnio je on.

Dragan Tomić iz nevladnine organizacije SPARK koju je 2012. godine Kancelarija Evropske unije zadužila da se bavi implementacijom sporazuma o diplomama, kazao je da su postignuti veoma važni rezultati, ali je doslo i do različitih prepreka.

- SPARK je tokom trajanja projekta primio više od 433 aplikacija diplomaca. Od toga je 387 aplikacija izdala Evropska asocijacija univerziteta, od ukupnog broja, 374 sertifikata su bili izdati aplikantima sa kosovskim diplomama, a samo 13 sertifikata aplikantima koji su imali srpske diplome, kazao je Dragan Tomić.

Po kosovskom Ustavu deset odsto poslova u javnim institucijama predodređeno je za manjine, ali je samo Ministarstvo za povratak i zajednice dostiglo taj nivo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online