Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.04.2015.
08:30
D. Dekić - Vesti A

Srbiji prekipelo od ultimatuma

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija, i kada bi priznala Kosovo, ne bi bila u EU "zato što će uvek postojati neki novi uslovi". On je to rekao u intervjuu ruskom Sputniku: "I da priznamo Kosovo, neće nas EU - zaključio je Dačić i dodao da Srbija više nije spremna za nove uslove".

Tanjug
Dosta više uslova: Ivica Dačić

Dovođenjem imperativnih evropskih integracija pod znak pitanja, šef diplomatije je izazvao šok u javnosti. Dačićevu izjavu, Vladimir Todorić, nekadašnji savetnik za EU integracije bivšeg vicepremijera Božidara Đelića, vidi kao pokušaj pranja vlasti od neuspeha.

- Ova vlada je najgora u istoriji Srbije. Šampioni su nesposobnosti koji bi sada da krivicu za neuspehe prebace u tuđe dvorište. To je kao kiselo grožđe, kad nema pregovora o integracijama Srbije, onda je EU kriva - tumači Todorić za "Vesti" i polušaljivo primećuje da se Dačić naljutio što nije dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Dačićevi argumenti su da se mesec dana pošto je isporučen Ratko Mladić, pojavilo pitanje Kosova. On ističe da Srbija apsolutno ne želi više da prihvati tu politiku pokretnih ciljeva, stalnih novih uslova.

- Jasno smo rekli, i jasno nam je rečeno, da nema nikakvog uslova - istakao je šef diplomatije, poručivši da Srbija nije spremna za ultimatume i neće menjati poziciju o pitanju Kosova.
Analitičar Dušan Janjić ukazuje da ovakva izjava ne iznenađuje one koji lidera SPS-a dugo znaju, jer njega srce vuče ka Evroaziji, a glava na pragmatične poteze u smislu poborništva za EU.

- Deluje da Dačić čini poslednji pokušaj da se transformiše kao predsednik Oebsa, jer u EU nije prošao, pa se preporučuje Moskvi - kaže Janjić.

O Kosovu posle integracije EU

Dačić se svojim stavom suprotstavio šefu države koji kaže da bi Srbija, kada bi priznala Kosovo, za mesec dana bila u EU. Janjić za pravo daje Nikoliću, ali i ukazuje da je obojici bolje da povodom sporazuma koji treba uskoro da se potpiše, izraze spremnost da o nezavisnosti Kosova hoće da razgovaraju prvog dana pošto Srbija postane članica EU.

Janjić ukazuje da Dačić nagađanjem da neko neće dati Srbiji šansu u EU, pokazuje ne samo da ne zna šta su evrointegracije, već i da razmišlja o priznanju Kosova, iako mu to niko i ne traži.

- Klizeće priznanje je na snazi od 2013, na čemu je Dačić sebi napravio karijeru i samokandidovao se za Nobela, a da je očito da se nikome ne žuri sa tim priznavanjem, osim samoj Prištini - navodi ovaj analitičar.

Ako se nastavi sa ovakvim državnim stavovima, prema Janjićevim rečima, Brisel bi mogao ne samo da zamrzne put Srbije ka EU, već bi zbog te politike mogle da zaprete i sankcije.

- To je poigravanje sa sudbinom države, a da Dačić nema mandat za to, jer ga nije dobio na izborima - kaže Janjić i šefu diplomatije preporučuje da da ostavku, ako ne može da se upravlja prema interesima Srbije.

I zapad i istok

Dačić je rekao da je neutralna pozicija Srbije održiva i pored izjave ambasadora SAD Majkla Kirbija da su Srbi šizofreni narod jer srcem gledaju ka Rusiji, a glavom prema Evropi.
- Nismo, naravno, neutralni u odnosu na razne dnevnopolitičke događaje i geostrateške igre, ali ćemo se maksimalno truditi da naša politika ne bude ili-ili, već da podrazumeva i ulazak u EU i razvoj dobrih odnosa sa Rusijom - kaže Dačić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.04.2015. 13:37
Е Слобина си ти школа! Мало хоће мало неће, али углавном како газда каже! Дачић и Вучко, гарнитура из 90их! Дуго су спремани за ово данас! Е ко вас не зна скупо би вас платио!
Četvrtak 09.04.2015. 18:02
Pa ultimatum za ultimatumom-ko vas tera u djavolje leglo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online