Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.04.2010.
19:57
Tanjug A

Tadić: Bugarska da smanji podršku Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u razgovoru sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim da je Srbija spremna da sa bugarskom vladom intenzivno radi na podizanju bilateralnih odnosa, koji su narušeni bugarskim priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i aktivnom podrškom kosmetskim Albancima u okviru regionalnih i evropskih organizacija.

Borisov i Tadić na sastanku u Beogradu

 
Tadić je razgovarao danas u Beogradu sa Borisovim, kome je preneo da je Srbija spremna da sa bugarskom vladom intenzivno radi na vraćanju bilateralnih odnosa na najviši nivo.

Srpski predsednik je ocenio da je, na žalost, bugarsko priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije ozbiljno uzdrmalo odnose sa Srbijom, kao i veoma aktivna podrška Bugarske kosmetskim Albancima u okviru regionalnih i evropskih organizacija, saopstila je pres služba predsednika Republike.


Tadić je izrazio očekivanje da će Bugarska pokazati ubuduće mnogo veću uzdržanost prema Kosovu i Metohiji.


''Veoma smo zadovoljni zbog današnjeg potpisivanja Sporazuma o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog kontakt centra za saradnju policije i carine između dve države, jer je borba protiv organizovanog kriminala jedan od najznačajnijih zajedničkih ciljeva. Srbija je na tom polju u poslednjih godinu dana postigla velike uspehe'', rekao je Tadić.


Policijska saradnja Srbije i Bugarske

 

Cvetanov i Dačić

Srpski i bugarski ministri policije Ivica Dačić i Cvetan Cvetanov potpisali su danas u Beogradu Sporazum o osnivanju zajedničkog kontakt centra za saradnju policijskih i carinskih organa dve zemlje.

 

Sporazum, kako su ocenili, predstavlja osnov za intenzivniju državnu saradnju.

"U interesu Srbije i Bugarske je da uspostave blisku policijsku i carinsku saradnju koja će, između ostalog, omogućiti pozitivnu ocenu Evropske komisije o reformama u toj oblasti", rekao je Dačić nakon potpisivanja sporazuma.

 

On je napomenuo da saradnja dve države treba da bude ojačana u borbi protiv organizovanog kriminala, šverca i terorizma i najavio da će na predstojećoj konferenciji predstavnika zemalja potpisnica Konvencije o policijskoj saradnji, koja će uskoro biti održana u Sofiji, zvaničnici Srbije i Bugarske potpisati međudržavni sporazum o policijskoj saradnji.

 

Cvetanov je ukazao da sporazum, koji je potpisan u prisustvu premijera Srbije i Bugarske, Mirka Cvetkovića i Bojka Borisova, predstavlja model za buduću saradnju.On je istakao da će vlasti u Sofiji nastaviti da se u okviru EU snažno zalažu za ubrzanje procesa evropske integracije Srbije.


On je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena zaštiti prava bugarske i drugih nacionalnih manjina u Srbiji, o čemu svedoči i usvajanje Zakona o nacionalnim savetima manjina.


Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje državnih organa Srbije sa Nacionalnim savetom bugarske nacionalne manjine.


Tadić je istakao da je za Srbiju od posebnog značaja podrška Bugarske našem punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, navedeno je u sapštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online