Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.04.2010.
16:55 >> 17:17h
Vestionline A

Srbija neće dirati Tačijevu telefoniju!?

Ne verujem da će Srbija prekinulti dovod fiksne telefonije 038 za telefonski sistem pod kontrolom kosovske vlade, rekao je predsednik prištinske Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAT) Ekrem Hodža i dodao: "Regulatorna agencija je preduzela postupke za uklanjanje nelicenciranih operatera mobilne telefonije na celoj teritoriji Kosova, izuzimajući severni deo Mitrovice. Radi se o 28 stanica od kojih je 26 isključeno prema planu, dok je za dve stanice bilo poteškoća tehničke prirode".

On je dodao da akcija usledila zbog sprovođenja "kosovskih zakona" i naveo da je "efekat ove akcije prestanak rada nelegalnih telefonskih operetara, i on je postignut".


Na pitanje novinara šta bi se dogodilo ako bi Srbija prekinula dovod fiksne telefonije 038 za telefonski sistem pod kontrolom kosovske vlade, Hodža je kazao da ne veruje da je to u interesu Srbije.

"Ako bi Srbija isključila kod 038 na Kosovu, bio bi to jedan dobar početak da međunarodni mehanizmi ubuduće imaju u vidu neophodnost određivanja međunarodnog državnog koda za Kosovo. Mislim da u ekonomskom pogledu nije u interesu Srbiji da preduzme takav postupak. A ako jeste, onda za nas neće biti fatalnih posledica", rekao je Hodža.

On je kazao da akcijom uklanjanja predajnika srpskih operatera nije bilo planirano i severno Kosovo.

Predstavnici Euleksa saopštili su da su "razgovori svih zainteresovanih strana", u vezi sa isključenjem signala srpskih mobinih operatera na Kosovu i dalje u toku.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević nije precizirala ko su učesnici tog razgovora.

"Želela bih da naglasim da, mi osuđujemo napad na predajnik (Ipko) u selu Malo Rudare na severu Kosova. Takvi nasilnicki napadi apsolutno ne doprinose pronalaženju rešenja", rekla je ona agenciji Beta.

Gudeljević je još jednom navela da Euleks nije uključen u pitanja koja se tiču predajnika i samim tim nije ni bio deo akcije u kojima su oni demontirani.

Veoma dobro razumemo značaj komunikacije i pozdravljamo svaku meru kojom će biti pružena podrška onima koji su ostali bez signala, zbog akcije Regulatornog tela za telekomunikacije Kosova sprovedene u cilju uspostavljanja legalnog operatera, kazala je portparolka.

Prema njenim rečima, "Euleks i dalje priznaje legitimitet odluke Regulatornog tela u vezi sa ilegalnim operaterima na Kosovu".

Kršenje ljudskih prava

 

Poslanici vladajućih i opozicionih stranaka u republičkom parlamentu saglasili su se danas da isključenje mobilnih operatera iz Srbije na Kosovu i Metohiji predstavlja kršenje ljudskih prava i nastavak pritiska na preostale Srbe da se iseljavaju.

 

Šef poslaničke grupe Za Evropsku Srbiju Nada Kolundžija je podsetila da je predsednik Srbije Boris Tadić najavio da će svi državni organi izvršiti maksimalan uticaj kako bi se taj problem rešio.

 

Šef poslaničke grupe Socijalistička partije Srbije-Jedinstvena Srbija Branko Ružić ocenio je da je isključenje mobilnih operatera iz Srbije na Kosovu i Metohiji flagrantno kršenje ljudskih prava.

 

"Očekujem da će država i Vlada Srbije učiniti sve kako bi se ovaj problem razrešio, jer pored ovog defekta u komunikaciji javlja se ozbiliniji problem - bezbednosni", rekao je Ružić.

 

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić smatra da je isključivanje signala srpske mobilne telefonije na Kosovu udarac na Srbe, koji se nalaze izvan teritorije četiri severne opštine kojima se time savetuje da se sele.

 

"Ovo je čak i gore od raspoređivanja Euleksa. Ovo bih svrstao u divljanje koje je palilo srpske kuće i crkve, samo što sad nije tako masovno i što je zavijeno u oblaku nekakve takozvane aktuelne vlasti", rekao je Nikolić.

 

Zamenik šefa poslaničke grupe Nova Srbija Miroslav Markićević ocenio je da je isključivanje mobilnih operatera iz Srbije nastavak pritiska na preostale Srbe na Kosovu i Metohiji da prihvate tzv. kosovsku vladu, njihove propise i zakone i uđu u njihov politički sistem.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 12:40
teroriste i zlocinca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online