Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.03.2015.
11:25
danas.rs A

Vlada 80 funkcionera pretvorila u v.d. funkcionera

Vlada Srbije je tokom marta razrešila više od 80 funkcionera u državnoj upravi i "prebacila" ih u status vršioca dužnosti, koji može trajati najduže šest meseci.

Tanjug
Razrešili funkcionere, pa ih postavili za v.d. na starim mestima

Uvidom u kadrovska rešenja sa martovskih sednica vlade, "Danas" je došao do podatka da su u v.d. status postavljena 33 dosadašnja pomoćnika ministra, 23 pomoćnika direktora, 17 direktora službi, agencija i kancelarija, pet zamenika direktora, dva sekretara ministarstva i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović. Razlog je što niko od njih nije izabran na konkursu, iako je trebalo, pa će se za njihova mesta u narednim mesecima raspisati konkursi.

Među onima koji su razrešeni i kojima je na istoj sednici vlade dodeljen v.d. status su i direktori Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Đurić i Marko Blagojević, koji nemaju više informacija o tom procesu.

Potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički podseća za "Danas" da je stanje vršenja dužnosti uvedeno izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, pa se tako osobe koje treba da imaju status službenika postavljaju na način kao što se imenuju funkcioneri.

- Vršioci dužnosti moraju da se imenuju sa ograničenim rokom od šest meseci, a za to vreme mora da bude izabran neko kroz službenički konkurs. U državnoj upravi to možda izgleda kao "vedeizacija", ali je reč o sistemu napredovanja ka uređivanju sistema. To je sada prepoznato stanje i radi se na tome da se ti ljudi zamene. Prema statistikama, napredujemo u tom poslu - objašnjava Udovički.

Ministarka ukazuje da u ovom trenutku postoji veliki broj vršilaca dužnosti u javnom sektoru i da je to opravdano, jer je odraz napora da se odgovornije pristupi konkursima i nađu odgovarajući kadrovi za određene funkcije. Objašnjavajući zašto se do sada umesto konkursa pribegavalo političkim imenovanjima, ona kaže da je činjenica da, ako ne postavite ljude odmah i čisto politički, "pronalaženje onih koji su spremni da preuzmu odgovornost uz finansijsku žrtvu, koja se uglavnom pretpostavlja, nije lako".

Ministarka državne uprave Kori Udovički kaže da su u njenom ministarstvu nedavno uspešno izabrana četiri pomoćnika ministra putem konkursa, a da je ostalo upražnjeno mesto pomoćnika za ljudska i manjinska prava. Iako je, kako kaže, bio raspisan konkurs i za to mesto, nije pronađena adekvatna osoba za tu poziciju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online